Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

Ministar Filipović u Sloveniji: ‘Nuklearna elektrana krško stup je sigurnosti’

Piše A. A.

U Krškom je 2. listopada 2023. godine održana 17. sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško. Sastanak su vodili hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i slovenski ministar okoliša, prostora i energetike Bojan Kumer.

Međudržavno povjerenstvo upoznalo se s radom elektrane od posljednje sjednice povjerenstva koja je održana u travnju 2022. godine i o izvješću o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško.

Na sjednici se, također, razgovaralo o pripremi četvrte revizije Programa razgradnje NE Krško i Programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško, kao i o izvješću Koordinacijskog odbora te mogućnostima zajedničke pripreme nisko i srednje radioaktivnog otpada za skladištenje, tj. odlaganje.

‘Danas nam je prezentiran rad NE Krško koja funkcionira na najvišoj sigurnosnoj i operativnoj razini te ostvaruje sve ekonomske ciljeve i doprinosi ciljevima dekarbonizacije cijele Europe. NE Krško je stup sigurnosti kada govorimo o opskrbi električnom energijom Hrvatske i Slovenije. Kada govorimo o odnosima Hrvatske i Slovenije u području energetike –  na visokoj su razini te je nedavno u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića i premijera Roberta Goloba u Zagrebu potpisan Ugovor o solidarnosti prema kojem će Hrvatska pomoći Sloveniji oko opskrbe plinom u slučaju izvanrednih situacija. Hrvatska udvostručuje kapacitete LNG terminala a upravo kako bi bili jamac sigurnosti zemljama u susjedstvu, pri čemu posebno mislim na Sloveniju. 

Današnji sastanak bio je izrazito konstruktivan i zahvalio bih se svim članovima Međudržavnog povjerenstva. Sljedeći sastanak planiran je u prvoj polovici 2024. Uvjeren sam kako je današnji sastanak zalog za nastavak kvalitetne suradnje’, kazao je ministar Filipović. 

‘Na današnjem sastanku uvjerili smo se kako NE Krško uspješno posluje, sve dosadašnje aktivnosti provedene su maksimalno sigurno i vrlo odgovorno. Osigurana je opskrba električnom energijom, ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, već i cijeloj regiji. Međudržavna komisija danas je zadužila Fond NEK da izvrši sve potrebne radnje kako bi se osiguralo funkcioniranje odlagališta Vrbina na slovenskoj te odlagališta Čerkezovac na hrvatskoj strani i 2028. godine započelo s prikupljanjem nisko i srednje radioaktivnog otpada’, izjavio je slovenski ministar Bojan Kumer.

Dogovoreno je kako će se sljedeća sjednica povjerenstva održati u prvoj polovici 2024. u Republici Hrvatskoj.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)