Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
6:44 pm

NEZAVISNA KULTURA Bogat program 11. Platformata, većina događanja besplatna

Piše A. A.

U srijedu, 4. listopada, u Domu mladih Split počinje jedanaesto izdanje festivala nezavisne kulture Platformat 2023. Trajat će do subote, 7. listopada. 

Platformat će tijekom četiri dana predstaviti umjetnički, edukativni, glazbeni i zabavni program Doma mladih. Velika većina programa besplatna je. 

‘Iako je tijekom godina jako mijenjao format, trajanje i količinu involviranosti svih uključenih, Platformat, kao i pred jedanaest godina, nastavlja obilježavati tu snagu nezavisne kulturne scene da se drži čvrsto i s jasnim pravcem naprijed unatoč svim bočnim, stražnjim i frontalnim naletima tijekom godina na svaki segment njenog rada’, rekla je Antonia Vuletić, predsjednica Platforme Doma mladih, udruge koja je organizator festivala.

To je vidljivo i iz ovogodišnjeg vizualnog identiteta festivala – dizajn Segora Garbera – koji se referira na nevjerojatnu izdržljivost žohara i tako jako slikovito prikazuje koliko ukupna nezavisna kulturna scena mora biti izdržljiva da bi opstala unutar pravnih, financijskih, administrativnih, institucijskih i svih ostalih okvira koji nisu up-to-date s promjenama u kulturi i koji joj ne rade u korist.

Zato nije slučajnost da se festival otvara tribinom koja će predstaviti smjernice razvoja kulturne politike vezane uz infrastrukturu za kulturu i društvene aktivnosti. Tribina će se održati u prostoru Razreda u Domu mladih u srijedu, 4. listopada, u 13 sati. Svi su pozvani. Dolazak su najavili i gradonačelnik Ivica Puljak te Marina Kuzmanić Petreš, voditeljica odsjeka za kulturu.

‘Ono što Platformat slavi i što treba naglasiti jest da su entuzijazam, volja, ambicija i neoboriva težnja za suvremenim i slobodnim djelovanjem apsolutno otporni i beskompromisno će uvijek pomicati granice kako na malom mjerilu tako i na puno većem’, dodala je Antonia Vuletić. 

Posjetitelje očekuje raznovrstan program, a iako će festival započeti ozbiljnim temama, organizatori jamče i puno druženja i plesa. U petak se nakon ljetne pauze otvara klub Kocka uz koncerte bendova Mašinko i SIČ (Stranci i Čudaci), dok je u subotu u planu drag performans koji će publiku uvesti u party koji slijedi nakon. Cijeli program pogledajte u nastavku.

Platformat se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita. Platformu Doma mladih podržavaju Zaklada ‘Kultura nova’ i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)