Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
9:20 pm

VIDEO Grude su spremne za Europsko prvenstvo u boćanju

Piše M.K.

Grude će biti domaćin Europskog prvenstva u boćanju koje će se održati od 3. do 7. listopada 2023. godine, a na kojem će nastupiti 17 reprezentacija. Na natjecanju u Boćarskom domu Biberon sudjelovat će Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska, Monako, Slovačka, Portugal, Srbija, Njemačka, Švicarska, Bosna i Hercegovina, Španjolska, Nizozemska, Mađarska, Crna Gora, Turska i Estonija.

‘Općina Grude vijest da je Europska Boćarska Federacija odabrala upravo nas za domaćinstvo ovogodišnjeg Seniorskog prvenstva Europe 2023. u boćama je primila uistinu s radošću i zadovoljstvom. Nama je drago da nakon 21 godinu, dakle Grude su prije 21 godinu također bili domaćini, drago nam je da možemo ponovno ugostiti 17 zemalja iz Europe, preko 200 natjecatelja, i to je jedno veliko neizmjerno zadovoljstvo za nas, na neki način i prilika da predstavimo našu općinu, našu i prirodno-kulturnu baštinu, gospodarstvo, te da se na još dublji način integriramo u Europu. Općina Grude i cijela zapadna Hercegovina su integrirane prema svojim pokazateljima, i gospodarskim i kulturnim i civilizacijskim, i ako hoćete, općedruštvenim. Prilika je to da i promoviramo sport, da prenesemo sport u cjelini, na primjer boćanje kao sport je u našoj sredini nastao kao tradicionalna igra, ali je u vidu organiziranog sportskog natjecanja, u vidu organiziranih sportskih klubova, kod nas prisutan već 25 godina.

Ozbiljni su rezultati postizani u ovom sportu, i u našoj sredini i u cijeloj zapadnoj Hercegovini. To je prilika da taj sport boćanja, kao ne-olimpijski sport, promoviramo i za budućnost. Poznata je gostoprimljivost i gostoljubljivost naših ljudi, poznato je bogatsvo i gastronomske ponude i kulturne ponude, i prirodne i kulturne baštine, a i prilika je da svijetu i Europi putem medija, putem organizacije ovog natjecanje, predstavimo djelić naše kulture, naše baštine i našeg nasljeđa. Ja sam uvjeren da će i natjecatelji i posjetitelji i svi oni koji budu pratili preko sredstava javnog priopćenja, putem naših medija, imati što vidjeti, da će lijepa slika iz Gruda otići ovdje.

Naravno, očekujemo i dobru posjećenost, velik je ovo događaj, još jednom – 17 država Europe na lijepome malom mjestu kao što je naša općina praktično. Znači da imamo sve što je vrijedno u boćarskom sportu u svijetu na jednome mjestu. Očekujem da će posjetitelji također znati prepoznati ovaj događaj, da će u boćarskom domu u Grudama u Biberonu ova 3 ili 4 dana od svečanog otvaranja 3.listopada pa sve tamo do proglašenja pobjednika odazvati se i aktivno sudjelovati u ovome što će se događati ovdje. Svima koji će doći iz drugih krajeva, koji će doći iz europskih zemalja, iz susjedne Republike Hrvatske gdje je također boćanje kao sport izuzetno razvijen i cijenjen, da će brojni doći ovdje, svima želim ugodan boravak u našoj sredini, svima želim jednu toplu dobrodošlicu, a sportašima želim uspješne rezultate’, rekao je načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

Boćarski Savez Bosne i Hercegovine spremno dočekuje Europsko prvenstvo u boćanju. Grude sa svojom boćarskom dvoranom, jednom od najljepših dvorana u ovom dijelu Europe otvorenih ruku dočekuje najbolje boćare Europe. Nakon Europskog prvenstva  2002. i Svjetskog prvenstva  2007. godine Grude su ponovno domaćin najvećeg boćarskog događaja u svijetu u 2023. godini. Brojkom od 17 nacija koje će sudjelovati na ovom Europskom prvenstvu ovo natjecanje predstavlja jedno od brojčano najmasovnijih okupljanje boćara. Više od 100 natjecatelja borit će se za  šest titula prvaka Starog kontinenta, kako u tradicionalnim igrama tako i u onim tehničkim koje boćanju daju jednu novu sportsku dimenziju.  Organizacijskom odboru upućujem zahvale za dobru organizaciju i gostoprimstvo koje će zasigurno biti na nivou po kojem je Hercegovački kraj poznat. Svim natjecateljima i njihovim ekipama želim puno uspjeha na natjecanju, a ostalim gostima želim lijep boravak u Grudama’, dodao je predsjednik Boćarskog saveza, Mate Grubišić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)