Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:29 pm

RECEPT ZA AIOLI Otmjena majoneza

Piše N.M.

 Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za umak – emulziju na bazi češnjaka u kojoj se uživa diljem Mediterana, a osobito ga vole u Provansi i Kataloniji.

„Otmjena majoneza“, kako je nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluotoka poslužuje se uz krumpir, meso, pa čak i ribu. Aioli je nalik majonezi jer se radi od sirovih žumanjaka i ulja, samo što je u igri maslinovo, a ne neutralno ulje. Osim toga se dodaje limunov sok – i ponekad malo senfa, što je čest slučaj u Francuskoj. Aïoli doslovno znači ulje i češnjak – ail je češnjak na francuskom.

Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više vještine, možete malo i „varati“ pa složiti jednostavniju verziju s gotovom majonezom, za koju recept pronađite u nastavku. Otmjenu majonezu poslužite uz pečeni krumpir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuhano ili pečeno povrće ili pržene lignje ili oslića. Prema želji dodati joj možete i chilli ili šafran, piše Punkufer.

Sastojci za brzinski aioli:

5 srednjih češnjeva češnjaka

2 žličice limunovog soka, po ukusu

½ šalice kvalitetne majoneze

sol

Po želji: ¼ žličice Dijon senfa

Priprema brzinskog aiolija:

U maloj, plitkoj posudi pomiješajte protisnuti češnjak i limunov sok tako da se sjedine u ravnomjernom sloju. Lagano pospite solju. Pustite smjesu da odstoji 10 minuta. Mrežasto cjedilo položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite češnjak i limun i protisnite češnjak kako bi izašlo što više soka. Bacite češnjak.

Umiješajte majonezu u limunov sok od češnjaka i miješajte dok se ne sjedini. Kušajte i prilagodite prema potrebi dodajući još majoneze. Prema želji dodajte Dijon senf, a za više okusa umiješajte još malo iscijeđenog soka od limuna. Aioli čuvajte u hladnjaku.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)