Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:39 pm

Komedija ‘Dva u jedan’ stiže u HNK Split!

Piše A. A.

Komedija ‘Dva u jedan’ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gostuje na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u petak, 6. listopada, s početkom u 20 sati. Gostovanje osječkog kazališta u sklopu je novog pretplatničkog ciklusa K-HNK u kojem ćemo na sceni HNK-a Split gledati najuspješnije predstave svih hrvatskih nacionalnih kazališta.

Djelo britanskog majstora vodvilja Raya Cooneya režirala je Olja Đorđević a uloge tumače glumci osječkog kazališta Ivan Ćaćić, Ivana Soldo Čabraja, Miroslav Čabraja, Antonia Mrkonjić, Anita Schmidt, Aljoša Čepl, Mario Rade, Duško Modrinić, Antonija Pintarić i Mirko Ilibašić.

‘Ljudi se trebaju smijati. Smijeh je je predivan lijek i ispunjenje. I zato kazalište nikada neće umrijeti…’, kazao je Ray Cooney, suvremeni britanski dramatičar, rođen 1932. u Londonu, čiji je teatar uvijek bio jamstvo salvama smijeha u publici. Njegovi zabavni, neodoljivo duhoviti komediografski klasici redovito se temelje na nizu nesporazuma, zamjenama identiteta i brzim promjenama situacija. Bavi se humorom u svakodnevnim situacijama, a vješti dramaturški zapleti u živote njegovih likova unose kaos. 

Takva je i njegova farsa ‘Dva u jedan’, napisana 1984. Locirana u osamdesete godine prošlog stoljeća, vrijeme ‘željezne lady’ Margaret Thatcher, radnja se bavi dogodovštinama jednog od ministara konzervativne vlade koji dođe na zamisao dovesti ljubavnicu u hotel u kojem je odsjeo sa svojom ženom. U provedbu suludog plana uključuje svog pomoćnika, potpuno nedoraslog provedbi super tajne misije. Slijedi za Cooneya tipična zbrka u kojoj se nenadano pojavljuju muževi i žene, zamijenjeni identiteti, osoblje hotela koje ne govori engleski… Rezultat je savršeni vodvilj u kojem, po Murphyjevu zakonu, sve što može kreće naopako.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)