Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
7:05 pm

VIDEO Ne smiruje se situacija na Gripama: Radnici ponovno udarili na stabla, jedan oteo mobitel Borisu Dežuloviću dok ih je snimao što rade

Radnici koji su jutros počeli pilati stabla u Glagoljaškoj ulici kraj tvrđave Gripe vratili su se i nastavili započeto nakon što su intervenirali dogradonačelnik Bojan Ivošević, komunalni redari i policija. Investitor je očito naumio počistiti stabla i pripremiti parcelu za gradnju. 

Popodne se dogodio i incident. Boris Dežulović snimao je radnike kako pilaju stabla, a jedan mu je oteo mobitel. 

‘Ovo je moj kvart, u ovoj kući sam odrastao. Tu žive moji roditelji. Bio sam na ručku. Jutros je policija razjurila te radnike koji pilaju stabla jer je to jedina preostala prepreka njegovom investicijskom planu. Ali to su zaštićena stabla i ona se ne smiju rušiti. 

Sat vremena nakon što su razjureni, ja sam čuo motorku, izašao sam i snimio lolu kako pila stablo. On mi je rekao da ga ne snimam, ja sam mu odgovorio da sam novinar i da je ovo javna površina. Zatrčao se i oteo mi mobitel da izbriše snimak. Zvao sam policiju. Kada je vidio da ih zovem, izbrisao je snimak i ostavio mobitel na zidiću i sačekao policiju sa mnom. 

Bager je ostao. Tu će niknuti kuća. Ovo je država apsurda. Jedan od takvih apsurda je da on može ispilati zaštićeno stablo bez ikakvih posljedica. Čak ni policija ne može ništa. Sad kada odemo, lola će se opet vratiti s motorkom i ovo će stablo do jutra pasti i ovdje će niknuti zgradurina od tri, četiri kata, betonska, točno kolika je šumica. Neće ostati pedlja zelene površine’, kazao nam je Dežulović.

Popodne smo na lokaciji ponovno zatekli dogradonačelnika Bojana Ivoševića. Evo što nam je kazao. 

‘Nakon što je jutros fantomski izvođač radova fantomskog investitora upozoren da nema odobrenje za uklanjanje stabala, a kamoli zaštićenog stabla koje se nalazi na sredini ove parcele, oni su ih pod krinkom brige za građane htjeli ukloniti. Netko je zarezao ova stabla proteklih dana, nitko ne zna tko, a onda su oni došli zabrinuti za sigurnost građana. Oni nemaju nikakve papire za to. 

Jutros su odustali, a onda se popodne vratili. Građani su opet alarmirali komunalno redarstvo i policiju. Došao je i gospodin Dežulović koji je novinar. Snimao je, a predstavnik izvođača radova izvršio je prisilu prema njemu i oduzeo mu mobitel i izbrisao snimku na kojoj se vidi kako pilaju stablo. 

Otišli su kada je policija počela raditi zapisnik. Ipak se tu radi o kaznenom djelu. Ne možete ometati novinara i oduzimati mu mobitel. Kada je shvatio da se radi zapisnik, netko ga je nazvao na telefon i onda su napustili lokaciju. 

Bager su ostavili. Problem je hrvatskih zakona što nema propisanih sankcija. Komunalno redarstvo i policija nemaju mogućnosti za postupanje, ništa preostaje nego dežurati i reagirati ako se netko usudi nezakonito sjeći stabla i suprotstaviti se nasilnicima jer nema druge riječi kojom se može opisati ljude koji su svjesni da zakonski ne mogu ostvariti to što su planirali. 

Ovdje bi trebala doći zgrada veća od bedema tvrđave. Investitoru je najveći problem što se stablo u sredini parcele ne može ukloniti. Oni tvrde da je država prodala investitoru svoj dio parcele. Postavlja se pitanje kako je izvršena ta navodna prodaja koja nije uknjižena u zemljišnik. 

Uvijek se pitam imaju li ti ljudi srama. Sada već pola Splita zna da to radi nelegalno i da su spremni pljunuti na grad i građane i ne poštivati nijedno pravilo samo da bi došli do zarade. Ne znam poznaju li termin srama. Ako poznaju, onda više neće pokušavati srušiti ovo zaštićeno stablo’, kazao je Ivošević.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)