Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:01 am

RECEPT Mesna štruca s jajima

Piše N.M.

Možda jedna od najboljih primjera klasične štruce, ova punjena tvrdo kuhanim jajima ima efektan izgled i idealna je za obiteljski ručak, pišu Fini recepti.

Sastojci:

junetina, 300 g mljevene

teletina, 300 g mljevene

svinjetina, 300 g mljevene

žemlja, 1 (stara dva dana)

mlijeko, 150 ml

maslac, 30 g

luk, 1 glavica

mrkva, 2

jaja, 5 komada

peršin, 1 žlica sjeckani

muškatni oraščić

krušne mrvice

sol i papar

U zdjelu stavimo dva dana staru žemlju narezanu na kockice, posolimo, prelijemo mlijekom, malo izmiješamo i ostavimo da se moči.

Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk i naribanu mrkvu, malo ih posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekšaju. Gotovo povrće maknemo s vatre i ostavimo da se malo ohladi.

Namočenu žemlju dobro ocijedimo i usitnimo. U zasebnu zdjelu stavimo sitno mljevenu teletinu, junetinu i svinjetinu, dodamo ocijeđenu žemlju, 2 umućena jaja, sjeckani peršin, naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom, dodamo ohlađeno povrće i sve zajedno dobro izradimo rukom.

Visoki kalup pravokutnog oblika premažemo omekšalim maslacem i posipamo krušnim mrvicama.

Ovako pripremljeni kalup, mesom punimo do dvije trećine visine i u njega po sredini utisnemo 3 tvrdo kuhana jaja. Sve zajedno prekrijemo preostalim mesom, te ga na vrhu poravnamo.

Meso odozgo premažemo omekšanim maslacem i iz kalupa iskrenemo na sredinu vatrostalne posude u kojoj ćemo peći štrucu (to smo učinili kako bi dobili što pravilniji oblik pečene štruce.

Ovako pripremljenu štrucu stavljamo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici jedan sat i poslužimo.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)