Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:01 pm

GALERIJA MKC-a: ‘Dom’ Petra Grimanija

Piše N.M.

Radni proces na Izložbi Dom splitskog multimedijskog umjetnika Petra Grimanija bit će finaliziran i predstavljen publici u petak 6.listopada s početkom u 20 sati pod naslovom ‘Zlatni rez’ ili otvaranje vremenske kapsule izložbe. Zamišljena kao rad u više faza, izložba podjednako tretira sve prostore Doma kao arhitekture, neovisno o njihovoj dovršenosti odnosno trenutačnoj funkciji. Pritom umjetnikovi raniji kao i radovi nastali ovom prigodom pronalaze svoje pozicije u prostorima nikad dovršenog objekta projektiranog davne 1978. godine. 

U kolopletu prostornih i sadržajnih asocijacija izložba pokušava objediniti autorovu dosadašnju  multimedijalnu umjetničku produkciju s novim radovima. Kako kaže kustos izložbe Branko Franceschi ‘Grimanijeva umjetnička praksa iako koristi slojevit rječnik, metodologiju i multidisciplinarnu paradigmu suvremenog umjetničkog stvaralaštva, sadržajno se oslanja na lokalni prostor, njegovo materijalno i duhovno nasljeđe. U referencama prožetim osjećajem za mistične aspekte zbilje, sada prilagođenim arhitekturi, potencijalima, stvarnosti i sudbini Doma mladih, Grimani njegov status nezavršenog, neuralgičnog toposa uzdiže do spomenika lokalnoj, državnoj, pa i sve civilizacijskoj distopiji’. 

U dijalogu s prostorom, Grimani interpretira vlastite ideje i iskustva otkrivajući svoju osjetljivost na specifičnosti konteksta i društveno povijesne pozadine, koristeći se različitim umjetničkim medijima  videa, virtualne stvarnosti (VR), prostornih instalacija, slike, fotografije, skulpture, happeninga… 

Petar Grimani (rođ 1971.) završio je studij slikarstva u Splitu i Firenci te magisterij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Djeluje u brojnim umjetničkim disciplinama kao što su performans, slikarstvo, skulptura, multimedija, video, animacija, film, kazalište. Objavljivao je eseje i članke o umjetnosti u raznim dnevnicima i novinama; organizirao i pokretao brojne izložbe i  umjetničke projekte, poput ’21. proljeće’ i ‘Cetina’.   

Područja njegovog umjetničkog interesa uključuju poslijeratne traume, migraciju, antropologiju, prirodu, društveni aktivizam, bioetiku.   

Za snimanje VR sadržaja zaslužni su Ivor Igrec i Petar Grimani, a za dizajn zvuka Luka Barbić.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split, a organizira ga MKC Split.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)