Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:43 pm

TASTE THE MEDITERRANEAN: U Split stigla najbolja chefica svijeta, kuhat će s posebnim namirnicama, čak i s mravima

Split je domaćin jedinstvenog međunarodnog festivala Taste the Mediterranean, koji se održava do 8. listopada na raznim lokacijama. U svom 11. izdanju festival je okupio više od 30 vrhunskih gostujućih i domaćih chefova nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i drugim važnim kulinarskim priznanjima. U 14 splitskih restorana večere će pripremati renomirani domaći i svjetski chefovi. Ove godine sudjeluju splitski restorani: Artičok, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, Martinis Marchi, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noštromo, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Zoi, Zora bila i Zrno Soli.

Bogat program festivala predstavila je njegova direktorica Ingrid Badurina Danielsson, koja je u organizaciju uključena od samih njegovih početaka.

– Ovo je festival koji već jedanaestu godinu okuplja chefove svih mediteranskih zemalja, ali i šire. Ovo je četvrta godina da smo u Splitu, u programu sudjeluju renomirani splitski restorani u kojima gostuju svjetski chefovi. Festival je zamišljen kao razmjena iskustava, jedan gastronomski Erasmus. Tako će gosti restorana uživati u mediteranskim specijalitetima, a sve po pristupačnim cijenama – kazala je Ingrid Badurina Danielsson. 

Potom je navela detalje bogatog programa festivala koji uključuje i deset masterclass radionica za učenike ugostiteljskih škola te za profesionalce koje će gostujući chefovi održati u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra. Među ‘učiteljima’ su slastičarka Talia Richard-Carvajal iz renomirane danske pekarnice Hart Bageri, talijanski maestro pizzaiolo Massimo Quaglia te austrijski chef hrvatskih korijena Paul Ivić iz restorana TIAN (1 Michelin*), virtuoz vegetarijanske kuhinje. 

Na festivalu će se natjecati i mladi kuhari koji se tek bore za svoje pozicije u svijetu gastronomije, a najbolje u pripremi zadanih jela nagradit će tvrtka Tommy, premium partner. U suradnji s HGK Županijskom komorom Split održat će se i tri panel rasprave o budućnosti i izazovima održivog turizma i gastronomije, te ulozi žena u ‘muškim’ kuhinjama, u kojima će sudjelovati stručnjaci iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva.

– Veseli nas da na festival i ove godine dolaze vrhunski chefovi iz francuske udruge Gourméditerranée, čije će kulinarske zvijezde Lionel Levy i chef Frédéric Charlet u službenom hotelu festivala, Ambasadoru, pripremati ekskluzivnu večeru Okusi Provanse, praćenu fantastičnim francuskim vinima. Upravo razmjena i dijeljenje dobrih ideja, različitih  iskustva i znanja, uz očuvanje mediteranske kulturne baštine – ciljevi su ovog Festivala – rekla je direktorica Taste the Mediterranean.

Kolumbija je zemlja gost ovogodišnjeg festivala, a okusi i mirisi najbolji su način da osjetite neku zemlju, čak i kada u njoj niste bili. Mediteran i Kolumbiju spaja puno sličnih namirnica, a neke nama egzotične predstavit će chefica Leonor Espinosa, koja nosi prestižnu titulu najbolje chefice svijeta. Najboljom na svijetu prošle godine proglasio ju je renomirani izbor 50 World’s Best Restaurants, a chefica Espinosa će danas pripremati ekskluzivnu večeru u ambijentu Heritage Hotela Martinis Marchi, na otoku Šolti. Tako će ljubitelji visoke gastronomije imati priliku da u srcu Dalmacije uživaju u specijalitetima njezinog restorana Leo iz Bogote, koji se također nalazi na listi najboljih restorana svijeta.

– Moja kuhinja temelji se na autohtonim namirnicama Kolumbije, znajući da je moja država druga najmultikulturalnija zemlja na svijetu. Kada putujem nemoguće je zamisliti da ne nosim svoje namirnice, a koje ću spremati u kombinaciji s hrvatskim autohtonim namirnicama poput patke, jastoga i slično. Ponijela sam specijalni kakao koji raste u Amazoni, naše žitarice od kojih ću raditi pogače i mrave koji žive u napuštenim područjima. Samo izgledaju kao mravi, hrane se voćem i jako su slični okusom nekom voću. Iako se te namirnice na prvi pogled čine neukusne, one su vrlo harmonične i zanimljivog okusa, one poboljšavaju način života autohtonih zajednica. Njihovim prenošenjem u svijet mi učimo o njima i njihovoj kulturi – kazala nam je Leonor Espinosa koja je više od najbolje kuharice na svijetu. 

Posebna je po tome što veoma angažirana u napretku svog društva, sudjeluje u unaprjeđenju najsiromašnijih dijelova Kolumbije, odnosno malih zajednica domorodaca koji žive u džungli. Nakon što se smirio rat, krenula je obilaziti zajednice i pronašla je u svakom najmanjem selu što su njihove lokalne namirnice. Danas oni proizvode namirnice za nju, tako ih je na neki način zaposlila, a u svom restoranu promovira njihove specijalitete. 

– Hrvatska gastronomija mi je jako zanimljiva jer ima utjecaj drugih kultura. Zavidna sam na namirnicama koje imate, pogotovo one iz mora koje se ne moraju posebno obrađivati, nego je eksplozija okusa sama po sebi – navela je Leonor. 

Pažnju struke i ugostiteljskog sektora posebno zaokuplja ekskluzivni vinski masterclass kojeg će voditi poznati talijanski sommelier Sandro Minella, pa će njegovi hrvatski kolege imati priliku o ovoj sorti učiti od jednog od najvećih stručnjaka. Više o programu pronađite ovdje.

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Sporta RH, HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita, a ekskluzivni program pružit će vam priliku da okusite mediteranske okuse i način života. Da se radi o izvrsnoj manifestaciji, smatra i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. 

– Upravo zahvaljujući ovakvim manifestacijama, koje su jedinstvene i koje imaju značajan odjek na svim našim emitivnim tržištima, brendiramo i pozicioniramo Split, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku kao cjelogodišnju turističku destinaciju. Inače, ovaj poseban oblik turizma generira jako pozitivne učinke na lokalno gospodarstvo. Vjerujem da jedan od ključnih turističkih proizvoda Hrvatske može biti upravo enogastronomija. Posebno mi je drago što je ovo manifestacija koja veže cijeli niz ugostiteljskih objekata visoke dodane vrijednosti, a imamo priliku vidjeti i okusiti suradnju domaćih restorana i svjetski priznatih stručnjaka. Veseli me i što danas u sustavu eVisitor imamo oko 12 tisuća gostiju u Splitu, dakle, grad još turistički cvjeta. Danas uspješnost turizma mjerimo prema uspješnosti predsezone i postsezone, koliko smo ostvarili prihoda, koliko se podigla prosječna plaća u turizmu i po svemu onome što pospješuje kvalitetu života lokalnog stanovništva. To je smjer u kojem želimo ići – poručio je Glavina, a potom otkrio koje mu je najdraže hrvatsko jelo.

– Teško pitanje, volim podjednako meso i ribu. Volim jela s hobotnicom, a s obzirom na to da sam podrijetlom s Klisa moram reći kako volim klišku janjetinu. Volim kuhati, a volim i diplomaciju kroz tanjur. Partnerima, gostima i prijateljima često se potrudim skuhati neku domaću hranu. To je najveća čast koju možeš imati kao domaćin – otkrio je Glavina.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)