Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:12 pm

KAD ĆEMO NA KAVU? Splitski učenici građanima besplatno kuhali omiljeni napitak i dijelili čokoladna srca

Koliko ste puta u životu čuli ili izgovorili rečenicu ‘Kad ćemo na kavu?’, a upravo pod tim nazivom danas se održao festival kave u kavani Central na Pjaci. Građani Splita uživali su jutros u besplatnom omiljenom napitku, a bila je to i idealna prilika da se splitski učenici, budući baristi okušaju u vještinama pripreme kave i latte arta, a slastičari predstave svoje praline punjene kremom od kave koje su za tu prigodu izradili pod mentorstvom svjetski poznatog čokolatijera Marinka Biškića.

– Nakon niza zanimljivih manifestacija u organizaciji FitSplit RCK, kojima se promoviraju zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva, odlučili smo u suradnji s TZ grada Splita predstaviti učinak šalice kave i zalogaja čokolade na bolju i održivu budućnost našeg grada kao priznate turističke destinacije. Kavane su od davnina mjesta koja povezuje ljude i društvo u cijelosti, omogućuju slučajne susrete, druženja, dijeljenja emocija, uspostavljanje poslovnih dogovora, a upravo je kavana Central na splitskoj Pjaci, kao najstarija kavana u gradu koja je od 1960. dugi niz godina djelovala i kao praktikum Turističko-ugostiteljske škole, idealno mjesto za organizaciju ovog festivala kave i najbolji primjer kako se održiva budućnost može graditi na tradicijskim vrijednostima – kazala je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i promocije Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– S obzirom na to da je danas Valentinovo, kavu smo iskoristili kao personifikaciju ljubavi. Naši učenici su učili od najboljih barista i slastičara. Svoj rad poklonili su građanima Splita i pokazali kako kadra u budućnosti, u ovim deficitarnim zanimanjima, neće nedostajati – otkrila je ponosna profesorica.

Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić s učenicima je dijelila kavu i praline. Splićane je gesta oduševila kao mali znak pažnje na današnji Dan zaljubljenih.

– Za sav trud koji građani nama daju cijelu godinu, kako bi Split bio prepoznat kao kvalitetna turistička destinacija, odlučili smo im na simboličan način ‘zasladiti’ Valentinovo. Ispijanje kave je sociološki fenomen kojeg je prepoznao i UNESCO te je 2011. uvrstio ‘kulturu bečkih kavana’ na listu svoje nematerijalne zaštićene baštine. Uživajući u šalici ovog mirisnog napitka poštuje se društveno- kulturna autentičnost destinacije i radi na očuvanju izgrađenog kulturnog nasljeđa i tradicijskih vrijednosti. Tako i Splićanima odlazak na kavu nije samo ispijanje napitka. Svim građanima na ovaj dan želim puno ljubavi jer je ona ono što pokreće svijet – kazala je Vukšić koja je ponosna na učenike koji su pokazali kako su budućnost hrvatskog turizma.

– Jedno su teoretska znanja, a drugo je svojim rukama nešto pripremiti i poslužiti gostu. Vjerujem da su danas naučili puno, a na njihovim osmjesima vidim da su i oni sami ponosni na sebe – zaključila je. 

Na ovaj način učenici i mentori Turističko-ugostiteljske škole u Splitu poboljšavaju svoje kompetencije, podižu razinu stručnosti i kreativnosti u gospodarstvu, a otvaraju mogućnost zapošljavanja u struci ili nastavak obrazovanja na srodnim studijima.

– Za današnji festival pripremili smo čokoladu s okusom kave koju smo pripremali u proizvodnji čokolade Nadalina. Izradili smo ih pod mentorstvom umjetnika Marinka Biškića od kojeg smo puno toga naučile – kazala nam je Silvia Tkalec, učenica i buduća slastičarka.

Budući konobari imali su priliku učiti od poznatih barista poput Ante Rosića, dok ih je splitski meštar od kave Davor Banovac oduševio svojim radom – grbom Hajduka na pjenici od kave. 

– Od jutra smo u šanku, nismo se umorili jer imamo priliku raditi nešto što volimo i naučili smo neke tehnike koje do sada nismo imali priliku. Što više prakse to ćemo biti bolji, a vjerujemo da ćemo lako pronaći posao u struci. Svima bi preporučili ovaj smjer, kao i druge koje nudi naša škola, jer su to zanimanja koja su potrebna na hrvatskom tržištu – mišljenja je Vinko Miletić, učenik drugog razreda. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)