Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:40 pm

Srdela nam stiže u ribarnice i na stolove

Piše N.M.

Najranije u četvrtak ujutro u ribarnicama će se opet moći kupiti mala plava riba – srdele i inćuni. Ukoliko vremenske prilike to dozvole, plivarice mogu isploviti nakon ponoći s 15. na 16. veljače, kada završava zimski lovostaj na ove vrste, javlja  Glas Istre.

Neće biti jeftina

Kupci su itekako željni srdela i inćuna kojih nije bilo u ribarnicama još otprije Božića. No, jeftinija, sitna plava riba, prvog dana prodaje vjerojatno neće biti tako jeftina kao inače s obzirom na veću potražnju. 

Do 30 tona po plovilu

Razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom u 2022. godini počelo je 24. prosinca u 12 sati i potrajat će do 16. siječnja u 24 sata. U razdoblju od 16. do 28. veljače količina ulova svih vrsta ne smije premašiti 30 tona po plovilu, a svako plovilo koje obavlja ribolov plivaricom – srdelarom smije ostvariti ukupno najviše sedam ribolovnih dana.

Prema ovogodišnjem Pravilniku, smanjuje se i ukupni ulov sitne plave ribe svih plovila kojima je izdano odobrenje za ribolov plivaricom srdelarom. U 2023. godini ulov ne smije premašiti 51.735 tona. U 2022. godini ograničenje je bilo – 56.304 tone.

Malu plavu ribu možemo kupiti do kraja travnja jer cijeli svibanj opet nastupa vrijeme lovostaja i to zbog mrijesta inćuna.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)