Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:59 pm

3D KARTE SREDNJE DALMACIJE ‘Ovo je boom proizvod u turističkom segmentu’

Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, predstavila je danas pilot projekt izrade 3D turističkih karti,  kroz koji se mapira područje cijele Srednje Dalmacije. Isprva će biti dostupan na novoj web stranici TZ-a, koja je u izradi, a potom je u planu i na nizu drugih platformi. 

‘Tražimo atrakcije kao i skrivene kutke i ljepote koji nisu dosad viđeni. Kad smo skupili mapu od nekoliko tisuća takvih, zapitali smo se što ćemo s njima i kako ih prikazati na suvremen način. Služeći se modernim tehnologijama pojednostavili smo vizuale i predstavili ono što je najatraktivnije. Na tom putu entuzijastično nam se pridružio krasan čovjek Darko Puharić. Razvio je posebnu tehnologiju kombinirajući nekoliko različitih digitalnih alata te je tako započeo proces 3D vizualizacije Dalmacije. Ona uključuje više od stotinu plaža, tvrđava, raznih atrakcija, izletničkih ruta, skrivenih kutaka. Vjerujem kako nitko u Europi nema takav program jer je samo za nas napravljen’, istaknula je. 

Ovom je prigodom prikazan i trailer koji je obuhvatio Skywalk Biokovo, skrivenu plažu, Paklene otoke, Dioklecijanovu palaču, Klišku tvrđavu… I to sve na jedan, kako ga je Vladović opisala, specifičan digitalan način sa suvremenom estetikom. 

Poručila je i kako će tek na mapu uvrstiti plaže za koje turisti možda još nisu ni čuli. Od 375 njih koje su detektirali, više će od stotinu biti u ovom prikazu. 

Darko Puharić iz tvrtke iz Vukovara naglasio je kako su ih u razvoju tehnologije vodili entuzijazam te ljubav prema Dalmaciji i ljepotama za koje vjeruju da ih svijet mora upoznati. Predviđa da će na projektu trebati biti angažirani još godinu do dvije. 

‘Za ovaj moderan 3D prikaz koristili smo softvere u kombinaciji šest programa za vizualizaciju i izradu modela. Moram naglasiti da smo krenuli od nule, odnosno da je ovo autorski rad te da će županija imati kompletna autorska prava. Materijali, naime, nisu preuzeti s interneta što je danas pošast. Svaka je, primjerice, tvrđava izrađena autorski i time se ponosimo jer smo zaista dali obol modernoj prezentaciji ove županije.

Krajnji je proizvod ovoga što izrađujemo video kartografija, zatim foto koji se koristi za postere, izrade print karti i za web sučelja. U 3D prikazu u kojem možete pristupiti svakom kutku županije možete mijenjati vremenske uvjete, raditi različite presjeke… Ovo je svojevrsna bazna platforma za primjenu na raznim drugim aplikacijama i sučeljima koje ćemo s vremenom nadograđivati’, pojasnio je. 

Župan  Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban izrazio je zadovoljstvo novim alatom. Smatra kako je od velike važnosti uoči sezone od koje se puno očekuje s obzirom na ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen. 

‘Krajnji je cilj da disperziramo turističku sezonu, ponajprije vremenski – zašto ne i na 12 mjeseci u godini kad je ovaj prostor uvijek prekrasan. S druge strane, želimo pokazati turistima ljepote ne samo u centrima turističkih destinacija, nego i u našoj Provansi Dalmatinskoj zagori. Zašto turist koji primarno dolazi zbog mora i sunca ne bi vidio i arheološke lokalitete te prirodne ljepote – počevši od imotskih jezera, preko prekrasne Cetinske krajine, pa sve do predivne Vrlike. Ovo će biti svojevrsni vodič svima njima koji stižu. Iskreno se zahvaljujem Turističkoj zajednici i izvođačima jer sada svi imamo priliku vidjeti boom proizvod u turističkom segmentu Splitsko-dalmatinske županije’, poručio je župan Boban.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)