Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
9:15 pm

Nagrađeno 40 interpretatora baštine u okviru projekta ‘Dalmacija storytelling destinacija’

Večeras je nagrađeno 40 interpretatora baštine na svečanoj akademiji u okviru projekta ‘Dalmacija storytelling destinacija’. U Hrvatskom domu Split tom prigodom upriličena je dodjela nagrada i oznaka kvalitete DSD interpretatorima baštine. Zahvalnice pojedinim predstavnicima institucija iz kulturnog i turističkog sektora uručio je zamjenik župana Stipe Čogelja.


– Kada smo pripremali ovu priču o storytellingu razmišljali smo o emociji koju možemo vratiti ili stvoriti kod naših stanovnika. Cilj nam je imati turizam koji prvenstveno vole naši ljudi, a onda će se to svidjeti i posjetiteljima. Naše bogatstvo ne leži samo u prirodnoj i kulturnoj baštini, ono je i u autentičnim pričama o našem kraju. S našim vodičima, muzejima i turističkim zajednicama smo uspjeli te priče oživjeti, a tako prostori posjetiteljima postaju atraktivniji. Cilj je turizam za sve, on je i za našeg čovjeka, a ne samo za one koji dolaze preko granice. Nagrađeni ljudi su turističke zvijezde koji će svoju turističku i autentičnu priču nekome ispričati – poručio je Čogelja. 

Voditeljica i autorica projekta Renata Tešija smatra kako je ovaj projekt od izuzetne važnosti za razvoj održivog turizma na području Splitsko-dalmatinske županije.

– Nagradili smo licencirane vodiče i kustose s područja naše županije, a svi su oni kreirali tematske doživljajne ture. Proces je trajao šest mjeseci, sastojao se od edukacije, certificiranja i u konačnici javne prezentacije proizvoda. Dokaz da su ponudili nešto dobro pokazuje i to da su prihvaćati na tržištu. Svi nagrađeni su posebni, rade nešto što vole, vole svoju domovinu, a sve s ciljem očuvanja i promocije naše baštine. Po prvi put imamo komercijalne proizvode, jednostavne i kvalitetne za izvođenje, a dostupne tijekom cijele godine. Po prvi put imamo i jaku umreženost turističkih zajednica, muzeja i interpretatora, a svi oni zajedno pričaju istu priču – kazala je Tešija iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Svi proizvodi bit će dostupni na internetskoj platformi ‘Dalmacija storytelling destinacija’ koja će biti dostupna tijekom ove godine. 

Ivan Baranović, voditelj kazališta ‘Ritam igre’, našao se među nagrađenima. Kazao je kako mu je čast što je dobio priliku sudjelovati u ovakvom projektu. Nada se da će njegovim primjerom i drugi kolege glumci znanja koja su dobili na akademiji prenijeti u neku istu ili sličnu priču. 

– Na ovaj projekt smo se prijavili za vrijeme pandemije, kada smo svi bili zatvoreni u kućama, a tako i mi glumci. Nije bilo naznakao novim angažmanima, pogotovo za nas samostalne nezavisne umjetnike. Razmišljao sam o novim projektima i svidio mi se ovaj u kojem je spoj kulture, baštine i turizma, a koji bi ponudio autohtone splitske priče. Imao sam spremnu svoju diplomsku predstavu ‘Roko i Cicibela’ te sam je odlučio povezati s ovom kostimiranom baštinskim pričom. S kolegom vodičem Lukom Pavlovićem prijavio sam se na projekt. Osmisli smo priču s početka 20.stoljeća, on interpretira gradonačelnika Ivu Tartagliu, a ja sam Roko. Na neki način željeli smo prenijeti emociju i atmosferu Splita iz tog vremena, a u kojem su živjeli imućniji ljudi, kao i oni koji su se voljeli zabavljati na Matejušci. Priča je to o nekom ‘izgubljenom’ Mediteranu, a nadam se da će ovu priču voljeti domaći i strani posjetitelji – poručio je splitski glumac koji je s kolegom večeras izveo dio svoje nagrađene priče. 

Makarska nevjesta otkriva grad turistima

Među nagrađenima se našla turistička vodička Agata Ravlić, inače makarska nevjesta, koja se istaknula s uspješnim konceptom storytellinga u ulozi Biokovske vile. Inače, Agata je rođena Poljakinja koja živi i radi u Makarskoj proteklih 20 godina.

– Interpretacijske šetnje su postale odgovor na izazove koje postavlja današnji turist, a koji u destinaciji traži doživljaj. Priredila sam interpretacijsku šetnju ‘Biokovska vila otkriva tajne planine’. Odabrala sam lik Biokovske vile koji je nezaobilazni dio Slavenske mitologije. Moja fascinacija tradicijom, istraživački duh, poštovanje prema baštini dovele me do lika Vile. Kroz taj lik koji zasigurno privlači pažnju i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prepričava tajne planine Biokovo – otkrila nam je Agata.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)