Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:19 pm

Možete li se otrovati tunom iz konzerve?

Piše N.M.

Riba vam može pružiti mnoštvo nevjerojatnih zdravstvenih prednosti. Na primjer, većina masne ribe sadrži omega-3 masne kiseline, za koje je poznato da smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu u kognitivnim funkcijama. Omega-3 masne kiseline u ribi također mogu smanjiti nečiji rizik od depresije i poboljšati mentalno zdravlje, piše Eatthis.

Međutim, iako riba ima mnogo zdravstvenih prednosti, ona također može povećati vašu izloženost živi. Zapravo, prema Environmental Health Perspectives, konzumacija ribe kriva je za više od 90% izloženosti živi u SAD-u, a tuna je jedna od vodećih vrsta ribe po sadržaju žive. Ali iako znamo da tuna i druge vrste ribe sadrže živu, je li moguće otrovati se živom ako je pojedete previše?

Consumer Reports (CR) nedavno je objavio izvješće u kojem su ispitali razine žive, neurotoksina, sadržane u pet različitih marki tune: Wild Planet, Bumble Bee, StarKist, Chicken of the Sea i Safe Catch. Uz istraživanje određenih robnih marki, također su proučavali različite vrste tune, prenosi Poslovni dnevnik.

Otkrili su da je svih pet brendova sadržavalo razine žive u njihovoj tuni, ali neke vrste tune više. Ipak, sve vrste i brendovi sadržavali su određeni stupanj žive, a neko od njih koje su pronašli u određenim limenkama mogli biti potencijalno opasni.

Iako su neke vrste tune poznate po tome što imaju manje žive od drugih, u nekim su konzervama pronađeni neočekivani porasti žive. Zapravo, istraživači su otkrili da šest od 30 limenki (20%) ima skokove toksina. Uz ovu nepredvidivost, stručnjaci CR-a preporučuju da trudnice u potpunosti izbjegavaju tunu ako je moguće, a da ostale odrasle osobe trebaju jesti umjereno.

Uz otkup zlata do rješenja financijskog problemaUz otkup zlata do rješenja financijskog problema

‘Iako ovisi od konzerve do konzerve, razine žive mogu porasti na nepredvidive načine koji mogu ugroziti zdravlje fetusa’, rekao je dr. James E. Rogers i direktor istraživanja i testiranja sigurnosti hrane pri CR-u.

Zašto tuna sadrži živu?

Prema Consumer Reports, ne možete stvarno konzumirati plodove mora bez konzumiranja određene razine žive. To je zato što je stalno prisutan u oceanima – i zato što je prirodni mineral, ali i zato što dolazi od onečišćenja koje je stvorio čovjek. Općenito, poznato je da veće ribe imaju više razine žive jer se hrane manjim ribama i apsorbiraju njihovu živu.

Članak iz Biological Trace Element Research navodi da ne samo da tuna dobiva živu hraneći se drugim ribama, nego se ovaj mineral također s vremenom nakuplja u tkivu tune jer ga se ne može lako riješiti. Ova kombinacija čimbenika čini živu velikim problemom posebno u tuni.

Kakvu štetu živa može učiniti vašem tijelu?

Prema EPA-i, živa se smatra neurotoksinom koji može imati negativne zdravstvene nuspojave ako se konzumira u većim količinama – poput gubitka moždanih stanica i motoričkih sposobnosti, pogoršanog pamćenja, osjećaja tjeskobe i povećanog rizika od srčanih bolesti.

Točnije, metil-živa je vrsta žive koja se nalazi u plodovima mora i ribi, poput tune, a visoke razine mogu potencijalno dovesti do trovanja.

EPA također kaže da simptomi trovanja metil-živom uključuju oštećenje govora ili sluha, gubitak perifernog vida, slabost mišića i osjećaj bockanja u tijelu. Ali kako možete znati kada prestati ili koliko žive može dovesti do stvarnog trovanja?

Nažalost, nema jasnog pokazatelja koliko tune možete pojesti prije nego što riskirate trovanje živom, posebno imajući u vidu da nova otkrića Consumer Reporta o konzerviranoj tuni često sadrže neočekivane i nedosljedne skokove u razinama žive. No, FDA ima neke osnovne smjernice kojih se možete pridržavati kako biste smanjili rizik od trovanja.

Što kaže FDA

FDA tvrdi da bi odraslima trebala biti dovoljna riba s nižim sadržajem žive otprilike jednom ili dva puta tjedno, a da bi trudnice ili dojilje trebale ograničiti konzumaciju ribe na one vrste s niskim sadržajem žive dvaput ili tri puta tjedno.

Ako redovito jedete puno tunjevine, obratite pozornost na neke od mogućih znakova trovanja živom u tijelu i razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti koliko konzumirate.

Prijedlozi morskih plodova s niskim sadržajem žive

Važno je upamtiti da kad god jedete plodove mora, više je nego vjerojatno da unosite određenu količinu žive u tijelo. Međutim, postoje vrste riba i školjkaša koje u prosjeku sadrže manje žive nego tuna. Prema Consumer Reports, postoje niže razine žive u rakovima, škampima, lignjama, tilapijama, bakalaru, lososu, kamenicama i jastogu.

Ako tražite konzervirane proizvode kojima se možete opskrbiti se, a koji nisu toliko izloženi živi kao konzervirana tuna, probajte inćune ili sardine, za koje se smatra da spadaju u kategoriju s ‘nižim sadržajem žive’.

Iako ne možete u potpunosti točno predvidjeti koliko tune može dovesti do trovanja živom, sa sigurnošću se može reći da više razine žive sigurno mogu imati potencijalno štetan utjecaj na vaše zdravlje. No unatoč tome što ne možete predvidjeti trovanje, možete biti svjesni simptoma trovanja živom i pokušati se pridržavati preporučenih porcija ribe svaki tjedan kako biste izbjegli previše izlaganja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)