Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
10:18 am

PROJEKT TURISTIČKE ZAJEDNICE KOJI JE ODUŠEVIO Popričali smo s čovjekom čiji će tim Dalmaciju prikazati na dosad neviđen način

Piše M.P.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije nedavno je predstavila pilot projekt izrade 3D turističkih karti, kroz koji se mapira područje cijele Srednje Dalmacije. Trailer koji je obuhvatio Skywalk Biokovo, Paklene otoke, Dioklecijanovu palaču i Klišku tvrđavu samo je okupljenima vizualizirao kako će izgledati svaka lokacija od na tisuće njih u budućoj 3D karti Splitsko-dalmatinske županije. ‘Do početka travnja u kartu će biti upisane najvažnije i najpoznatije destinacije, a do konca ove godine ona će sadržavati najmanje 500 lokacija’, najavila je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, prilikom prezentacije projekta koji je u startu dočekan pohvalama.

– Prikupili smo nekoliko tisuća atrakcija i skrivenih ljepota koje smo željeli prezentirati na moderan način. Namjera nam je rasteretiti prenapučene destinacije, otkriti gostima skrivene lokacije i pokazati potencijal razvoja cjelogodišnjeg turizma. Tražili smo najbolji način vizualizacije naše ideje takvog predstavljanja Splitsko-dalmatinske županije i zajedno s Darkom Puharićem smo došli do rješenja – rekla nam je Vladović.


Video: 
Podaci su prezentacijskog karaktera za potrebe demo prikaza

Kontaktirali smo Darka Puharića, a on nam je objasnio da njegov kreativni tim za izradu ovog 3D prikaza koristi kombinaciju čak šest programa za vizualizaciju i izradu modela. Mogu, kaže, vizualizirati u različitim stilovima, kutovima gledanja i visokim rezolucijama sve što naručitelj poželi: tvrđave, otoke, rijeke, plaže, biciklističke staze…

– Fotografije i 4K video prikaz nastaju iz platforme koja je stopostotno uređivačka (rotacija, veličina, položaj, boja, tekstura, svjetlo). Kombiniranjem, transformacijom i refleksijom mogu se stvarati svoje karte. Na jednom stvorenom baznom reljefu moguće je uređivati i proširivati sadržaje i teme onoliko puta koliko želite – rekao je Puharić.

Koriste sve raspoložive informacije s interneta, od Google Eartha, Open Street pa nadalje, a uz to svojim dronovima snimaju lokacije, tako da dobiju kompletnu sliku (‘Ne postoji nešto što ne možemo’). Proizvod je nešto između realnosti i karte, s naglašenijim reljefom nego što je u stvarnosti.

– Osim što vizualiziramo Splitsko-dalmatinsku županiju u reljefnom 3D prikazu, moguće je tako prezentirati svako mjesto, turističku zanimljivost ili ponudu – od biciklističkih staza na Braču do raftinga Cetinom. Dakle, u atraktivnom 360 stupnjeva reljefnom prikazu s bogatom info grafikom, video i foto varijantom, a sve se može koristiti na multimedijskim sučeljima i to s prepoznatljivim dizajnom. Profesionalnim 3D prikazom stvarnih lokacija, s novim pristupom stvaranja površina, struktura, slojeva i efekata, ovo zasigurno postaje jedinstven proizvod. Vizualizacija, dojam i informacija u isto vrijeme – opisao je Puharić svoj projekt, dodavši da će se ovakvi alati sve češće koristiti u budućnosti.

Tako će Turistička zajednica SDŽ dobiti sadržaj koji će dalmatinsku ponudu izdignuti nad konkurencijom, a paralelno s punjenjem te 3D baze treba raditi na kanalima gdje će se implementirati. Prvo će to biti službene stranice turističkih zajednica, ali to bi trebao biti tek početak šire priče…

Na kraju spomenimo jednu zanimljivost: digitalnu prezentaciju Dalmacije radi tvrtka ‘Design studio D’ registrirana u – Vukovaru. No, Vinkovčanin Puharić je porijeklom iz Makarske, dobro je upoznat s dalmatinskom baštinom te je dosta radio na ovom području. Među ostalim, još prije devet godina je snimio Klišku tvrđavu iz zraka i video postavio na YouTube pa su ga kontaktirali iz produkcije ‘Igre prijestolja’ (Game of Thrones), tako da se može reći da je taj njegov snimak doprinio dolasku poznate serije u Dalmaciju. Prošle je godine na Internacionalnom film festivalu u Madridu (Madrid IFF 2022) osvojio nagradu za najboljeg redatelja dugometražnog dokumentarnog filma za ‘Vučedolsku jarebicu’.

– Dosta i naših ljudi još uvijek ne zna mnoge prirodne ljepote Dalmacije kao i njeno kulturno bogatstvo, a nadam se da ćemo ovim projektom to promijeniti – zaključio je Puharić.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)