Ono što izgleda kao umak od rajčice i ima izvrstan aromatičan okus zapravo je više zdravog povrća. Pa tako imamo rajčice, luk, češnjak, mrkvu, celer, poriluk i papriku, u receptu je čak sedam zdravih namirnica. Kako je sve kremasto pasirano i na tanjuru dolazi uz prefinu svježu tjesteninu, oduševit će se i oni posebno izbirljivi, piše Novi list.
Sastojci (za 4 osobe):
1 veliki luk
2 češanj češnjaka
2 mrkve
2 paprike
2 štapića celera
1 manji poriluk
1 žličica maslinovog ulja
2 konzerve nasjeckanih rajčica
1 žlica šećera
1 žlica balzamičnog octa
Sol i papar
500 g tjestenine (npr. orecchiette)
Parmezan i svježe začinsko bilje za posluživanje
Priprema:
Ogulite i sitno narežite luk i češnjak. Ogulite mrkvu i narežite ju na sitne komadiće. Paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade. Celer i poriluk operite i također narežite na sitne komade, pritom odstranjujući krajeve.
U tavi zagrijte ulje pa na laganoj vatri pirjajte luk, mrkvu, celer i poriluk oko 20 minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte paprike i kuhajte još 10 minuta. Pred kraj tih 10 minuta dodajte češnjak.
Potom dodajte rajčice, šećer i ocat te začinite solju i paprom. Pirjajte još 20 minuta.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U međuvremenu ispasirajte umak od povrća i ponovno ga začinite. Držite na toplom na štednjaku dok tjestenina ne bude gotova.
Ocijedite tjesteninu i poslužite s umakom. Poslužite ukrašeno parmezanom i svježim začinskim biljem.
Komentari (2)
Hi everyone!