Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
2:20 pm

Opaka bolest ubrzala svinjokolje i poremetila stoljetnu tradiciju

Piše N.M.

Do 31. listopada naređeno je da se uklone sve svinje iz kategorija 0,1 i 2 u zonama zaštite, zonama nadziranja i zonama zaraze virusom afričke svinjske kuge. U ostalim dijelovima Hrvatske rok je do 30. studenog. Oni u kategoriji 3 ne moraju klati životinje, nego ih mogu prodati za preradu. Afrička svinjska kuga poremetila je stoljetnu slavonsku tradiciju, javlja HRT.

Valpovačkim veterinarima stižu uzorci mesa iz domaćinstava različitih kategorija biosigurnosti. 

Klanje na gospodarstvima nulte, prve i druge kategorije izvan zone zaštite i nadziranja iznimno se može obaviti uz obvezan klinički pregled veterinara. Pregled se mora najaviti.

– To su dužni učiniti vlasnici svinja 72 sata prije klanja. Veterinar će doći 24 sata prije klanja, dakle dan prije klanja zato što taj pregled vrijedi 24 sata – objašnjava voditelj Veterinarske stanice Valpovo Domagoj Ovničević.

Nitko nije sretan zbog ovakvog stanja, no ovo je nužno ako želimo spasiti hrvatsko svinjogojstvo, kažu veterinari.

– Vlasnici su shvatili ozbiljnost situacije, malo su se potrudili, unaprijedili svoje držanje svinja i proveli mjere koje smo tražili od njih tako da smo promijenili dosta njih u kategoriju 3 – dodaje.

A oni iz treće kategorije, poput Stipana, u velikom su problemu i pokušat će poslati svinje na termičku obradu. Ako ih prijave na eutanaziju, godinu dana neće moći proizvoditi. Stipanu je to nezamislivo – 70 godina nije kupio meso u mesnici, kaže.

Širenje virusa je usporeno, ali bolest je i dalje prisutna. Da bi se afrička svinjska kuga iskorijenila, potrebni su oprez, informiranost i zajedništvo svih uključenih u borbu protiv nje.

Uzgajivači svinja iz Vukovarsko-srijemske županije najavili su mirni prosvjed upozorenja. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)