Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
7:35 pm

BIJES U GRČKOJ Građani se sukobili s interventnom policijom, traže da krivci za nesreću budu kažnjeni

Piše M.K.

Spasioci u Grčkoj završavaju s potragom za žrtvama na mjestu strašnog sudara vlakova na pruzi Solun – Atena. Prema posljednjim podacima, poginulo je najmanje 57 ljudi. Tuga za stradalima, među kojima je najviše studenata, prerasta u bijes njihovih obitelji i građana koji traže da krivci za nesreću, ali i svi koji su dopustili raspad željezničkog sigurnosnog sustava – budu kažnjeni.

Interventna policija sukobila se s prosvjednicima u središtu Atene, i to dok je trajalo bdjenje za 57 poginulih u najvećoj željezničkoj nesreći u povijesti zemlje, piše HRT.

Izlazak na ulice dodatno su potaknule informacije da željeznička mreža nema odgovarajuće zaštitne mjere za prevenciju pogrešaka koje može počiniti ljudska ruka. Premijer Mitsotakis kojeg ove godine očekuje utrka za novi mandat uzrok nesreće vidi u ‘tragičnoj ljudskoj pogreški’. Ali za prosvjednike koji krivca vide u vladi i lošem upravljanju ovo nije nesreća, nego zločin za koji traže kaznu.

‘Ovaj zločin neće biti zaboravljen. Neće biti zaboravljeni naši poginuli prijatelji. Nastavit ćemo prosvjedovati kako bismo spriječili da se ništa ne zataška’, kazao je Vangelis Vassiliou, prosvjednik.

Istodobno, spasioci nastavljaju pretraživati ostatke putničkog vlaka, ali ne pronalaze znakove života.

‘Obiteljima je dosta svega, željeznička tvrtka ima imena nestalih, ali ih ne objavljuje. Obitelji moraju znati gdje su njihovi voljeni, jesu li u bolnici ili mrtvi. To što ih ostavljaju da čekaju, samo pogoršava situaciju’, kazao je Michalis Giannakos, voditelj sindikata radnika u javnim bolnicama.

Potraga je trebala biti završena do kraja tjedna, ali čini se da će potrajati jer se mjesto nesreće vodi i kao mjesto zločina, za koji je optužen 59-godišnji zapovjednik postaje u Larissi.

Došao je na to radno mjesto samo 35 dana prije tragedije, i to nakon obuke od nekoliko mjeseci. Pred sucem u Larissi trebao je odgovarati na optužbe za ubojstvo iz nehaja i nanošenje ozljeda, ali dobio je još jedan dan za pripremu obrane.

‘U ovom slučaju pojavili su se novi, važni elementi s kojima prije nismo bili upoznati. Zato smo tražili novo ročište za pojavljivanje pred sudom koje će se održati sutra. Ti su nam elementi presudni’, rekao je Stefan Pantzartsidis, odvjetnik optuženog šefa postaje.

Šef postaje putnički je vlak poslao na isti kolosijek kao i teretni, zanemarujući elektronički sustav koji je ipak pokrivao dio puta prema Larissi, a koji je pokazao da je vlak na krivom kolosijeku. Navodno je ignorirao i upozorenje šefa postaje u Neos Porosu, 17 minuta prije sudara, da se približava teretni vlak.

‘Zašto šef postaje nije shvatio što se događa? Čak i ako je pogriješio, zašto nije okrenuo ključ koji bi preusmjerio vlak? To znači da uopće nije bio na svom radnom mjestu’, rekao je George Bartziokis, odvjetnik jednog od putnika.

Mnogo je nejasnoća o događajima prije nesreće. No stručnjaci se u jednome slažu: da je moderni sigurnosni sustav bio postavljen kao što je planirano, bilo bi gotovo nemoguće da teretni i prepuni putnički vlak završe na istom kolosijeku.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)