Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
12:00 pm

FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda 3D model crkve sv. Petra na Kamenu

Piše N.M.

Stipan Ujdur, umirovljenik iz Opuzena, član Viteškog reda templara OSMTJ za Veliku Britaniju, završio je još jednu 3D animaciju templarske crkvice u Splitu. 

‘To je crkva sv. Petra na Kamenu. Ovo je 9. dovršeni templarski vjerski objekt na teritoriju RH, od njih ukupno 30 koliko ih je bilo u Hrvatskoj. Završio sam najveći templarski objekt u Klisu i najmanji u Splitu, sada ću paralelno raditi i  3D rekonstrukciju templarske utvrde na Cipru, uz 10. Crkvu sv. Marije u Vižinadi u Istri.

Nažalost ovo je umirovljenička produkcija, a ne hollywoodska i nadam se kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu’, kaže nam Ujdrur.

Na istočnoj strani današnjeg velikog Splita, uz Kamenski put, iza novih kuća (oko broja 47) među loše uređenim vrtovima i gospodarskim zgradama nalazi se crkvica sv. Petra. Samo nekoliko koraka od nje, prema idnoj strani, započinje provalija nastala u novije doba kopanjem materijala za izradbu opeka. Tako je crkvica sv. Petra pod Kamenom jedva pristupačna, a i ugrožena je opasnošću da se odroni brijeg.

Crkvica je malena, jednobrodna, s polukružnom apsidom. Apsida je prekrita starim kamenim pločama, a crkvena lađa crijepom. Krovom je  ipak donekle zaštićena. Pripada župi koju vode oci karmelićani.

Crkvica je zaista malena ali ima veliku zemljišnu površinu u vlasništvu pa je imala burnu povijest i važnost, crkvu sv. Petra od Bade templarima je darovao njezin graditelj  Petar Strezije.

Ostalo je nezapaženo da su vranski templari posjedovati nekretnine izvan svojih zemalja u Ravnim kotarima. O tome se može doznati iz isprve koja je napisana 11. svibnja 1227. U  biskupskom dvoru u Splitu od gospodina Guncela, nadbiskupa splitskog.

‘Kad je između braće reda Vojske hrama i Formina, unuka Petra Strezija, i drugih skrbnika crkve sv. Petra od Bade nastalo prepiranje, i pravda se vukla sve do apostolske stolice na osnovi tada dobivenog dokumenta, templari su zahtjevali da im Forman i drugi skrbnici crkvu s njenim pripadnostima vrate u cijelosti, putem zastupnika njihove stvari gospodina Petra, kapelana i njihova subrata, i plemića Jurja njihova Suca. Tome se protivio Formin s ostalim skrbnicima govoreći da su templari već lišeni spomenute crkve, jer su je već dulje  vrijeme ostavili tu crkvu bez službe Božje i ljudske brige praznu i napuštenu, pogazivši time glavni uvjet pogodbe pod kojim je Petar Strezije  graditelj i začetnik ove crkve, nju je dao ovim Templarima. Dok su se oni tako svađali, Guncel, spomenuti nadbiskup, postavivši se među njih, u nazočnosti dolje potpisanih plemića moleći i opominjući je zahtijevao da se, utišaju sva prepiranja koja su imali ili kanili imati te  mirno i miroljubivo međusobno sporazumiju.

Zahvalno prihvaćajući njegovu opomenu obje strane pružile su nadbiskupu desnice, da će na sve pristati štogod nadbiskup s ostalim plemićima odluči da se između njih provede. Oni su tada dovršivši savjetovanje odlučili da rečeni Formin i drugi skrbnici vrate templarima spomenutu crkvu sv. Petra sa svim njenim pripadnostima čitavu i nepovrijeđenu, i da ništa od njenog prava ne oduzmu niti kakvu štetu nanesu, već da je kao pravi skrbnici uvijek podržavaju i brane. Templari pak, da joj nikad više, kao sada, ne ostave napuštenu, već da svakog dana tamo slave službu Božju, i da nikad ne dopuste da ona bude bez čovjeka. Ako iskrsne kakvo pitanje o njoj ili o njenim stvarima, ima se raspraviti i dovršiti samo pred prelatina splitske crkve. Ako koja od stranaka pokuša odstupiti od te korisne odluke. neka zahvaćena vezom ekskomunikacije bude trajno lišena svog prava’, pojašnjava nam Ujdur.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)