Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:10 pm

RECEPT Buhtle s pekmezom od šljiva

Piše M.K.

Buhtle su okrugli kolači od dizanog tijesta, proizvedenog od glatkog i oštrog brašna, sa slatkim i slanim punjenjem, potječu iz češke pokrajine Bohemije, a udomaćile su se u njemačkoj, austrijskoj, mađarskoj i našoj kuhinji. Ukoliko sami želite pripremiti ova fina i slatka peciva, slijedite upute Finih recepata.

Sastojci:

mlijeko, 180 ml

glatko brašno, 240 g

oštro brašno, 120 g

svježi kvasac, 25 g

šećer, 30 g

limun, 1

jaja, 2

maslac, 120 g

rum, 10 ml

pekmez od šljiva, 150 g

šećer u prahu

Upute:

U zdjelicu razbijemo cijelo jaje, dodamo jedan žumanjak i umutimo ih, glatko i oštro brašno prosijemo u istu zdjelu i promiješamo, a limunovu koricu naribamo.

U zdjelu ulijemo mlako mlijeko (cca. 35°C), dodamo mrvljeni kvasac, žličicu šećera i pjenjačom dobro izradimo sastojke.

Zatim dodamo trećinu mješavine brašna, još jednom dobro izmiješamo sastojke, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže 15-ak minuta.

Potom u smjesu dodamo preostalu mješavinu brašna, naribanu koricu limuna, šećer, ulijemo rum, umućena jaja i rastopljeni maslac, malo posolimo, promiješamo i kuhačom istučemo („klofamo“) tijesto dok se ne počne odvajati od stijenke zdjele.

Ovako pripremljeno tijesto prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže.

Nakon 40-ak minuta tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljamo ga na debljinu 1 centimetra, iz njega izrežemo krugove promjera 6-7 centimetara, a višak tijesta odstranimo.

Svaki krug od tijesta nadjenemo pekmezom od šljiva, od njih oblikujemo kuglice spajajući im rubove i pazeći da ne iscuri nadjev, umočimo ih u rastopljeni maslac i namašćenom stranom okrenutom prema gore, slažemo u maslacem premazanu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu te ih stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30-ak minuta.

Gotove buhtle posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)