Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
4:10 pm

LAVINA NA HIMALAJI Dvoje planinara poginulo, još dvoje nestalo

Piše M.K.

Američka planinarka Ana Gutu i njen nepalski vodič Mingmar poginuli su u lavini na tibetanskoj planini Shishapangmi, dok se još dvoje vode kao nestali, javlja državna kineska novinska agencija Sinhua, a prenosi N1.

Još dvoje, američka penjačica Gina Marie Rucidlo i nepalski planinski vodič Tenjen su nestali, javila je novinska agencija.

U lavini je teško ozlijeđen nepalski planinski vodič Karmu Geljen, koga su spasioci spustili niz planinu i trenutno je u stabilnom stanju.

Ukupno 52 penjača iz različitih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Japan i Italiju, pokušavalo je popeti se na planinu kada se lavina dogodila.

Shisapangmi je 14. najviša planina na svijetu, s više od 8.027 metara nadmorske visine.

Listopad je popularno vrijeme za planinarenje na Himalaji jer dolazi nakon kišne sezone monsuna, ali stručnjaci su upozorili da su klimatske promjene povećale rizik od lavina u regiji.

Najmanje 120 ljudi je poginulo u protekle dvije godine na indijskoj Himalaji uslijed lavina.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)