Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:11 pm

GAST: Prezentirana ‘LiberatoMap’ splitske studentske udruge

U okviru 27. međunarodnog sajma  GAST 2023. danas se održala konferencija ‘Turizam u fokusu’. Jedna od tema bila je prezentacija ‘LiberatoMap’ koju su izradili članovi splitske studentske udruge ‘Liberato’ sa studentima Sveučilišta u Splitu, Odjela za stručne studije. Riječ je o sveobuhvatnoj platformi koja pruža informacije o arhitektonskoj i prostornoj pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Ova inovativna platforma koristi naprednu tehnologiju kako bi ponudila praktična rješenja za društvena pitanja, što je čini prvom takve vrste u EU. Projekt je startao 2019. godine s početkom u gradu Splitu, a zatim se vrlo brzo širi na susjedne gradove uključujući Trogir, Omiš, Makarsku i Zadar. Zahvaljujući sve većem društvenom utjecaju projekta koji se ostvaruje kroz brojne sektorske i međusektorse suradnje, očekuje se kako će u narednim godinama broj uključenih gradova sve više rasti.

Glavni cilj projekta je digitalna transformacija turističke ponude gradaova i poticanje lokalnog stanovništva, posebice onih s invaliditetom, na aktivnije uključivanje u aktivnosti zajednice. Ostvarivanjem ovog cilja direktno se smanjuju bariejre koje su još uvijek prisutne u okolini, što one fizičke poput neprilagođenog ulaza u zgradu, tako i onih psihičkih poput predrasuda i društvenog jaza koji se nalazi između osoba s invaliditetom i onih bez invaliditeta. Prateći tehnološki napredak, nove trendove u društvu i digitalne mogućnosti, ovaj projekt riješava specifične društvene izazove kombinirajući tehnološke mogućnosti. Nedavno ostvarena suradnja s turističkim sektorom ovorila je mnoga vrata za daljnji razvoj i omogućuje uspon za jednu stepenicu više prema ostvarenju vizije. Podršku projektu dala je i TZ Split. 

– Iskoristili smo mogućnosti jedne velike platforme kao što je sajam Gast s intencijom da okupimo ljude koji imaju problema u smislu pristupačnosti jer održivi i odgovorni turizam to podrazumijeva. Protom mislimo na naše građane kojima su neke kulturne građevine povijesnih lokaliteta nedostupni, a tako i našim gostima. Veliki dio turističkog segmenta objedinjuje ljude koji su ili slabo pokretni, slabovidni, gluhi ili nagluhi. Ovo je jedan od načina da im to približimo – kazala je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

– Bitno je naglasiti da je ovaj projekt početak razvoja inkluzivnog turizma gdje nam je u planu i prijevod interaktivne mape koju rade studenti našeg Sveučilišta na znakovni jezik koju će korisnik konzumirati kroz vizualne materijale, a nakon toga ćemo vrednovati cjelokupni proces rada s ciljem definiranja smjernica za daljnji razvoj inkluziviteta prema svima onima koji imaju prepreke u konzumaciji turističkog i kulturnog sadržaja. To vrednovanje se odnosi i na ostale projekte i programe TZ Split te će se raditi na njihovoj održivosti i društvenoj uključivosti u cilju pristupa korisnicima s invaliditetom, kao i osobama sa smanjenom pokretljivošću kako bi mogli uživati u turističkom i kulturnom životu ravnopravno sa svim građanima Splita – poručila je direktorica Vukšić. 

Potom su na zanimljiv način članovi udruge Županijske lige slijepih Split Ivan Tokić i Ivana Mitar demonstrirali kako pomoći slijepoj osobi, a kako je to izgledalo pogledajte u njihovoj objavi s društvenih mreža.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)