Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
5:35 pm

RECEPT Pekmez od šljiva

Piše M.K.

Ovom pekmezu nema premca bez obzira odabrali ga za doručak, večeru ili ukusne kolače.

Pekmez smo ovaj puta napravili uz korištenje želirnog šećera koji mu daje nešto manju slatkoću nego kad se radi sa običnim šećerom, a istovremeno fino nježnu i vrlo mazivu konzistenciju, kažu iz Receptture.

Sastojci

3 kg šljiva

1,5 kg želirnog šećera

Upute

Oprati šljive, ocijediti, i obrisati.

Rezati šljive na manje komade i iz svake izvaditi košticu

Kad se nareže pola šljiva, usitniti ih sa štapnim mikserom

Narezati ostatak šljiva i usitniti ih do kraja štapnim mikserom

U usitnjene šljive dodati želirni šećer, uključiti vatru i miješati cijelo vrijeme.

Želirni šećer se može dodavati u šljive u više manjih porcija jer se na taj način brzže i lakše otopi u voću.

Miješati uz stalno zagrijavanje do vrenja.

Prilikom zagrijavanja na površini nastaje pjenica koju treba micati iz posude.

Na samom pakiranju želirnog šećera piše koliko dugo smjesa treba kuhati.

Skuhani vrući pekmez sprema se u oprane i obrisane staklene posudice.

Ne sipati smjesu do vrha u staklenku nego ostaviti da ima malo zraka.

Staklenke zatvoriti poklopcem. Kad se staklenka preokrene na poklopac, vrući zrak će sterilizirati vrh staklenke.

Preokrenute staklenke ostaviti tako 2 dana.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)