U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj ‘gugelhopf’, u SAD-u ‘bundt cake’, kod nas ‘kuglof’, a pisani recept se prvi put pojavljuje u američkoj kuharici iz 1901.god. Fini recepti objašnjavaju kako pripremiti kuglof s crnim vinom.
Sastojci:
maslac, 250 g
šećer, 250 g
glatko brašno, 250 g
jaja, 4
crno vino, 300 ml
cimet, 1 žličica u prahu
kakao, 3 žličice u prahu
čokolada za kuhanje, 100 g tamne, naribane
prašak za pecivo, 1 vrećica
vanilin šećer, 1 vrećica
šećer u prahu, 80 g
Upute:
Maslac rastopimo, a jaja razbijemo u zdjelu i umutimo ih.
Zatim rastopljenim maslacem premažemo stjenku kalupa za kuglof i posipamo brašnom da se kolač ne zalijepi.
Preostali maslac dodamo u zdjelu s umućenim jajima, ulijemo 200 ml crnog vina, dodamo šećer i stalno miješajući, postupno dodajemo brašno, pazeći da ne ostanu grudice.
Potom dodamo naribanu čokoladu, vanilin šećer, prašak za pecivo, cimet u prahu, kakao u prahu i sve zajedno dobro izmiješamo.
Dobivenu smjesu prelijemo u kalup i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30-40 minuta.
Gotov kolač izvadimo iz kalupa na tanjur za posluživanje, a u zdjelicu sa šećerom u prahu ulijemo preostalo crno vino i pjenjačom dobro izmiješamo sastojke.
Dobivenom glazurom premažemo kolač, pričekamo da se potpuno ohladi, a potom ga poslužimo.
Komentari (2)
Hi everyone!