Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
10:45 pm

BRITANSKI PREMIJER TVRDI ‘Pred nama je teško i opasno desetljeće’

Piše M.K.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je pred nama ‘teško i opasno desetljeće’ nakon što je njegova vlada u ponedjeljak objavila veliko izvješće o obrani, sigurnosti i vanjskoj politici, piše Dnevnik.

U dokumentu dugom 63 stranice stoji da je svijet pred velikim rizikom eskalacije sukoba, uključujući i nuklearni rat. U njemu se ističe da je rat u Ukrajini trenutačno sigurnosni prioritet, ali dodaje da bi kineska agresija kada je u pitanju Tajvan mogla imati ‘veće globalne posljedice nego sukob u Ukrajini’.

Sunak je rekao da Komunistička stranka Kine predstavlja ‘izazov koji će definirati epohu’ te dodao da je ruska agresija napad na Ujedinjeno Kraljevstvo i europsku sigurnost.

‘Ruska ilegalna invazija Ukrajine, korištenje energije i hrane kao oruđe u ratu te neodgovorna nuklearna retorika, zajedno s agresivnijim kineskim stajalištem u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu, prijeti pretvoriti svijet u mjesto koje je određeno opasnošću, neredom i podjelama’, rekao je britanski premijer.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)