Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:38 pm

RECEPT Originalni američki mac & cheese

Piše N.M.

Jedno od najpopularnijih jela diljem svijeta zasigurno su makaroni s aromatičnim umakom od sira napravljeni od više sireva, uključujući cheddar i parmezan.

Postoje razne teorije o podrijetlu mac and cheesea. Jedna kaže da je Thomasu Jeffersonu, jednom od utemeljitelja Sjedinjenih Država, to jelo posluženo u Parizu, a potom je recept donio natrag u Sjedinjene Države.

Drugi kaže da je Britanka Elizabeth Raffald proslavila recept za rezance sa sirom svojom kuharicom The Experienced English Housekeeper, objavljenom 1769. godine.

U svakom slučaju, mac and cheese je ultimativna hrana za dušu u hladnoj sezoni, stoga vam predstavljamo originalni recept koji možete isprobati.

Sastojci (za 4 osobe):

500 g makarona ili rezanaca

200g ribanog cheddara

200 g ribanog ementalera

100g ribanog parmezana

90 grama maslaca

40 grama brašna

400ml mlijeka

200 ml vrhnja

Sol i papar

1 žličica paprike u prahu

Po želji: prstohvat čilija

50 g krušnih mrvica

Priprema:

Skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode prema uputama na pakiranju. U posudi pomiješajte naribani cheddar, ementaler i parmezan. U loncu rastopite 60g maslaca na srednje jakoj vatri pa dodajte brašno i miješajte da nema grudica. Ulijte mlijeko i vrhnje i zakuhajte.

Zatim umak začinite solju, paprom, paprikom u prahu i prstohvatom čilija. Rezance ocijedite i stavite u veliku vatrostalnu posudu. Dodajte mješavinu sira i umak od vrhnja i dobro promiješajte. U međuvremenu u tavi otopite 30 g maslaca, dodajte krušne mrvice i kratko tostirajte dok mrvice ne porumene.

Zatim pospite mrvicama i gratinirajte u pećnici na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)