Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
6:55 pm

KUP VELEPOSLANIKA Uspješan završetak međunarodnog turnira za ljubitelje šaha

Piše M.K.

Veleposlanstvo Indije, Zagreb u suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom, Gradom Zagrebom i indijskim restoranom Namaste organiziralo je 15. ožujka u foajeu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog međunarodni turnir za ljubitelje šaha – ‘Kup veleposlanika’. Na turniru je sudjelovalo 11 diplomata (iz 8 različitih zemalja) i 11 gostiju koji su odigrali 36 partija šaha unutar pet sati. Ponosni pobjednik ‘Kupa veleposlanika 2023′ je Tomislav Ćorić, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke.

Turnir ‘Kup veleposlanika’ svečano su otvorili Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i veleposlanik Indije u Hrvatskoj Raj Kumar Srivastava, koji su spomenuli snažno partnerstvo Hrvatskog šahovskog saveza s indijskim kolegama te posjete indijske šahovske legende Viswanathana Ananda u Hrvatsku 2019. i 2021. U uvodnom govoru okupljenima se obratio zastupnik Veljko Kajtazi govoreći o razvoju partnerstva između Indije i Hrvatske, uključujući i razvoj u području sporta. Glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković spomenuo je prošlogodišnji posjet Indiji kada je predvodio hrvatsku delegaciju na Šahovskoj olimpijadi u Chennaiju.

Šah kao most za stvaranje jedinstva

Veleposlanik Srivastava istaknuo je kako je ideja za organizaciju Međunarodnog šahovskog turnira pokrenuta prije pet mjeseci s Alojzijem. 

‘Budući da je šah sve popularniji sport u Hrvatskoj, a Indija jedna od vodećih zemalja u povijesti te igre, odlučili smo organizirati ovaj događaj s našim važnim partnerom, Hrvatskim šahovskim savezom, kako bismo proslavili ovaj univerzalni aspekt šaha koji uključuje bilateralne odnose Hrvatske i Indije’, istaknuo je veleposlanik Srivastava. 

‘Nakon tradicionalnog novogodišnjeg brzopoteznog turnira, drago mi je da sam ponovno u foajeu, KD-a. Sjajna inicijativa veleposlanika Indije okupila je predstavnike veleposlanstava, uključujući veleposlanike ali ljubitelje šaha iz hrvatskih institucija koji su se okušali sučeliti na 64 polja, vjerujem da su svi sudionici uživali, a meni kao velemajstoru bilo je zanimljivo vidjeti ‘trenutke genijalnosti”, objašnjava Janković.

Veleposlanik Srivastava također je istaknuo da je sport jedan od najboljih načina za stvaranje jedinstva u različitosti. 

‘Svi koji su prisustvovali ovom profesionalno dobro organiziranom događaju imali su iskustvo vrijedno pamćenja. Šah je uistinu razbio umjetne barijere koje stvaramo u svojim umovima. Poštovanje prema talentu, mladosti, godinama, iskustvu, skromnosti i osjećaju Jedna zemlja, jedna obitelj, jedna budućnost (One Earth, One Family, One Future), a sve je to bilo vidljivo tijekom cijelog turnira’, zaključuje zadovoljno veleposlanik.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)