Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

U Šibeniku završen 4. Festival zaštite okoliša u organizaciji JU ‘NP Krka’

Piše N.M.

Ovogodišnje IV. izdanje Green Eye Festivala koje je u četvrtak i petak održano u Šibeniku još je jednom pokazalo zašto je važan alat za podizanje svijesti i razine obrazovanja u područjima ekologije i medijske kulture. 

Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ u dva je dana, na četiri projekcije, popunila sva mjesta u Kući umjetnosti Arsen. Posjetitelji su imali priliku pogledati svjetske naslove dokumentarnih filmova i poslušati rasprave o aktualnim temama koje povezuju zaštitu okoliša, održivi razvoj i filmsku industriju. Učenici četiri srednje škole iz Šibenika (Srednje strukovne škole Šibenik, Gimnazije Antun Vrančić, Ekonomske škole i Medicinske škole), koji su sudjelovali na festivalu pokazali su zašto je važno poticanje i aktivni angažman mladih u mijenjanju i unaprjeđivanju lokalne zajednice.

Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ zaslužna je za pokretanje i organizaciju festivala čiji je glavni fokus ekologija i priroda kroz filmsku umjetnost i komplementarne aktivnosti.

‘ JU ‘NP Krka’ tijekom cijele godine radi na širenju svijesti o potrebi zaštite okoliša kroz edukativne filmove o biljnom i životinjskom svijetu Nacionalnog parka, ali i o vrijednoj kulturnopovijesnoj baštini i tradiciji. Kroz svakodnevnu komunikaciju na društvenim mrežama ističu se pozitivne prakse i upućuje poziv lokalnoj zajednici na suradnju u zajedničkoj brizi o okolišu. Kao platforma za promicanje okolišne svijesti u javnosti, Green Eye vrhunac je tih cjelogodišnjih nastojanja. Vjerujemo da je ispunio svoju ulogu’, istaknula je ravnateljica JU ‘NP Krka’, Nella Slavica, te se zahvalila sudionicima i posjetiteljima na sudjelovanju i angažmanu u zaštiti prirode.

Posebna pažnja posvećuje se razvoju ekološke i medijske pismenosti kod djece kako bi ona kad odrastu mogla učinkovito primjenjivati svoje spoznaje i znanje u osobnom i profesionalnom životu. Na festivalu su između ostalih sudjelovali učenici Srednje strukovne škole Šibenik, smjera agroturistički tehničar i fitofarmaceut. 

‘S obzirom na to što uče na praksi i u strukovnim predmetima ovo je za učenike bilo poučno i inspirativno jer su imali priliku uočiti razliku između konvencionalne i regenerativne poljoprivrede’, rekla nam je profesorica Jolanda Krnić Zmijanović, istaknuvši kako su na nastavi dodatno komentirali teme i način snimanja te iskazali interes za sudjelovanjem na više ovakvih poučnih događanja.

Klimatske promjene i zaštita okoliša sveprisutna su tema i gorući problem današnjice. Kroz dva održana panela, o klimatskim promjenama i utjecaju kulture filma i medija u edukaciji o važnosti zaštite prirode, posjetitelji su mogli čuti više o nacionalnim problemima zaštite okoliša. Panelisti su izrazili zabrinutost za zaštitu okoliša, ali su se složili da svjetlijoj budućnosti uvelike može pridonijeti komuniciranje s javnosti, educiranje građana i poticanje ekološke svijesti na razini svakog pojedinca.

Izazovi klimatskih promjena prikazanih kroz filmsku umjetnost imaju moć motivirati i oblikovati razmišljanja i postupke gledatelja te ih inspirirati u kreiranju održive budućnosti. Green Eye Festival je izvrstan primjer dobre prakse koji pokazuje kako se ujediniti lokalno da bi djelovali globalno.

Kako je bilo na IV. izdanju Green Eye Festivala možete pogledati u galeriji slika.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)