Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal

Komisija pozdravlja dovršetak zakonodavstva ‘Spremni za 55%’: ‘Osigurat ćemo zeleniju budućnost’

Piše A. A.

Europska komisija pozdravlja današnje donošenje dvaju završnih stupova zakonodavnog paketa ‘Spremni za 55 %’ a postizanje klimatskih ciljeva Europske unije za 2030. Današnjim donošenjem revidirane Direktive o energiji iz obnovljivih izvora i Uredbe ReFuelEU Aviation EU sada ima pravno obvezujuće klimatske ciljeve kojima su obuhvaćeni svi ključni gospodarski sektori.

Uoči ključne konferencije UN-a o klimi COP28 i europskih izbora sljedeće godine, ovim sada dovršenim zakonodavnim paketom dokazuje se da Europa ispunjava obećanja koja je dala građanima i međunarodnim partnerima o djelovanju u području klime i oblikovanju zelene tranzicije u korist građana i industrija.

‘Europskim zelenim planom uvode se promjene za građane i stvaraju prilike za europsku industriju. Drago mi je što je sada na snazi zakonodavstvo za smanjenje naših emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. te što smo na dobrom putu da premašimo tu ambiciju. To je važan znak za Europu i naše globalne partnere. Zelena tranzicija je moguća i Europa ispunjava obećanja. Našim građanima i planetu osigurat ćemo zeleniju budućnost’, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Današnjim donošenjem revidirane Direktive o energiji iz obnovljivih izvora i Uredbe ‘ReFuelEU Aviation’ EU sada ima pravno obvezujuće klimatske ciljeve kojima su obuhvaćeni svi ključni gospodarski sektori. Cjelokupni paket uključuje ciljeve smanjenja emisija koji pokriva široki raspon sektora, cilj poticanja prirodnih ponora ugljika i ažurirani sustav trgovanja emisijama radi ograničavanja emisija, određivanja cijene onečišćenja i ulaganja u zelenu tranziciju te socijalne potpore građanima i malim poduzećima. Kako bi se osigurali jednaki uvjeti za europska poduzeća, mehanizmom za ugljičnu prilagodbu na granicama osigurava se da uvezena roba plaća jednaku cijenu ugljika za ciljane sektore. EU je sada ažurirao ciljeve u pogledu energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti te će do 2035. postupno ukinuti nova vozila koja onečišćuju okoliš, uz istodobno poticanje infrastrukture za punjenje i upotrebe alternativnih goriva u cestovnom prometu, pomorskom prometu i zrakoplovstvu.

Iako je taj zakonodavni paket središnji dio europskog zelenog plana, nastavlja se rad na drugim zakonodavnim predmetima i prijedlozima koji su u postupku donošenja, a provedba je sada u državama članicama.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)