Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:35 am

Kongres obiteljskog smještaja u Splitu okupit će domaće i međunarodne stručnjake

Piše M.M.

Hrvatska udruga obiteljskog smještaja organizira 2. Kongres obiteljskog smještaja 27. ožujka 2023. u Hotelu Radisson Blu u Splitu. Kongres u suorganizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije namijenjen je svim nositeljima obiteljskog smještaja, dakle svim iznajmljivačima. 

– Ove godine idemo u punoj snazi, trajat će dva dana, a obilježit će ga predavanja domaćih predavača. Na Kongresu sudjeluju gosti predavači i iz Francuske, Italije i Slovenije koji su na čelu udruga i organizacija koji se bave poslovanjem obiteljskog smještaja, te će nas uputiti u novitete i načine na koji se svaki mali iznajmljivač može istaknuti od konkurencije. Po broju iznajmljivača smo prva županija u Hrvatskoj i zato ga organiziramo u Splitu. Interes je velik, broj sudionika je ograničen i pozivamo sve zainteresirane kea se prijave  – kazala je predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković te dodaje kako je cilj ovoga projekta približavanje krajnjem iznajmljivaču. 

Marković je poručila kako je glavna svrha kongresa upoznavanje iznajmljivača s novim trendovima, brendiranjem i potporama obiteljskom smještaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poreznom politikom. Gosti predavači zastupat će teme koji su iznajmljivačima od važnosti u uspješnom poslovanju.

– Sada se u povijesnoj jezgri Splita paušal podignuo za nekih 200-tinjak eura po krevetu, nakon dvije pandemijske godine, to je bio šok za iznajmljivače. Žalosno je da nas se sjete kada imaju popunjavati neke rupe, ali struktura iznajmljivača je važna za cijelu Hrvatsku koja broji 95 tisuća iznajmljivača. Zato smo im odlučili ponuditi nešto besplatno, a sve kako bi saznali novitete i poboljšali svoju uslugu. Stalnim učenjem i ulaganjima mogu odgovoriti promjenjivom i zahtjevnom tržištu – zaključila je Marković.

Nove projekte vezane uz destinaciju i brendiranje smještaja predstavit će TZ Splitsko-dalmatinske županije, najavila je to direktorica Ivana Vladović

– Gotovo sedamdeset posto smještajnih jedinica naše županije čini obiteljski smještaj, a nastojat ćemo odgovoriti na ključna pitanja koja su iznajmljivačima ključna. Pozvani su svi na sudjelovanjem jer samo edukacijom možemo ponuditi kvalitetu i istaknuti se pred konkurencijom – poručila je Vladović. 

Županija Splitsko-dalmatinska predstavit će projekt Ambasador u turizmu, a Upravni odjel za turizam i pomorstvo novosti vezano za kategorizaciju. Ministarstvo turizma i sporta RH izlagat će na temu  planirane rekategorizacije starijih objekata za smještaj. 

– Godinama se sustavno bavimo turističkom ponudom u privatnom smještaju, sjećamo se sufinanciranja bazena koji je napravio velik korak turizma u Zagori, a potom i sustav kvalitete s projektom ‘Ambasador u turizmu’. Prvi u Hrvatskoj smo digitalizirali podatke za privatne iznajmljivače, kao i minimalne tehničke uvjete za ugostiteljske objekte. Podupiremo Kongres koji će okupiti iznajmljivače koji će na ovaj način steći nova iskustva, ali i razmijeniti ideje s kolegama. Ovakva događanja koriste cijeloj našoj zajednici i gospodarstvu, a cilj nam je spojiti sve to s poljoprivredom, IT zajednicom, kao i drugim granama – poručio je Stipe Čogelja, zamjenik župana.

Kažimo još i kako će predstavnici Porezne uprave sudionike upoznati s tematikom ulaska iznajmljivača u PDV sustav i svim ostalim pitanjima vezano za njihovo poslovanje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)