Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2023., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre, završeno je jučer, 27. ožujka u dvorcu Morosini Grimani. Domaćin natjecanja bila je Općina Svetvinčenat.
Eliminacijsko natjecanje započelo je u Novigradu, u hotelu Maestral, u srijedu 15. ožujka. Pristupilo je 19 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera.
U polufinale se plasiralo 8 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u dvorcu Morosini-Grimani, nadmetali su se Mate Negulić (Rijeka), Igor Klarić (Hotel Amarin, Maistra, Rovinj) te Josip Orišković (Dvorac Belaj, Belaj).
Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina, usklađivanju vina uz odabrano jelo te istakanje magnuma.
Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a coordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.
Nagrade najboljima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a i Emil Perdec, izvršni organizator Prvenstva.
Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI) od 1994. godine. Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.
Komentari (2)
Hi everyone!