Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
1:57 pm

Put od pakla do senzacije La Lige u organizaciji grupacije koja drži dvanaest klubova na pet kontinenata

Aktualna nogometna sezona još nije stigla ni do svoje polovice, ali već je ispisala brojne zanimljive priče diljem Europe. Jedna od takvih dolazi iz Girone, malog katalonskog grada sjeverno od Barcelone. Njihov istoimeni nogometni klub trenutno se nalazi na diobi prvog mjesta La Lige, a kako je standardni niželigaš došao do najvišeg ranga u kojem za sada uspješno parira velikanima španjolskog nogometa duga je, turbulentna i zanimljiva priča. 

Girona Futbol Club, osnovan je 1930. godine i brzo je privukao brojne simpatije te postao najpopularniji klub u gradu. Prvu natjecateljsku sezonu proveli su u drugoj katalonskoj ligi, ali ‘Gironistesi’ se u njoj nisu dugo zadržali. Klub je brzo napredovao te mu nije dugo trebalo da se popne unutar španjolske nogometne hijerarhije. Sredinom dvadesetog stoljeća pretežito su imali status drugoligaša, sve do 1959. godine koja je u crnoj boji zapisana u povijesti kluba. Naime, to je godina koja označava početak izbivanja Girone iz drugog razreda španjolskog nogometa, sve do 2008. U tom mračnom razdoblju klub se nerijetko natjecao u četvrtom, čak i u petom razredu španjolskog nogometa. Postupno se katalonski klub spašavao iz rezultatske depresije, da bi napokon nakon 49 godina ponovno zadobio status drugoligaša. Dana 16. lipnja 2008. godine ‘Gironistesi’ su na prepunom Estadio Montiliviu svladali Ceuetu 1:0. Nakon posljednjeg zvižduka stadion je eruptirao, navijači ušli na teren, a Girona ponovno postala član Segunde. 

Poboljšanje rezultata privuklo je investitore predvođene Ramonom Vilaróm da akumuliraju 72% dionica kluba te tako postanu većinski vlasnici. Za vrijeme njihovog mandata Girona je dvaput bila nadomak La Lige. Iz play-offa ih je prvi put izbacio Real Zaragoza, a drugi put Osasuna. Neuspjesi ih nisu zaustavili u realiziranju toliko željenog ulaska u La Ligu jer je 2017. godine Girona kao drugoplasirana u Segundi ostvarila, po prvi put u svojoj povijesti, ulazak u najviši razred španjolskog nogometa.

Unatoč tom postignuću, 2017. godina među navijačima ovog katalonskog kluba ostala je zapamćena po dolasku novih investitora.  Organizacija City Football Group postala je novi suvlasnik Girone. Ta organizacija široj je javnosti poznata kao vlasnik Manchester Cityja te kao organizacija koja novcem Sheika Mansoura, člana kraljevske obitelji Abu Dhabija, tehnološki i rezultatski unaprjeđuje klubove širom svijeta. Novac u nogometu može značiti puno, ali i ne mora. Malaga je, recimo, dobila ogromnu katarsku novčanu injekciju 2010. godine, ali zbog nezainteresiranosti od strane vlasnika osam godina kasnije ispala je iz La Lige. City Football Group ne djeluje na taj način, već svoje djelovanje temelje na slojevitoj nogometnoj strategiji za koju je ponajviše zaslužan bivši dopredsjednik Barcelone Ferran Soriano. On je zamislio sustav klubova diljem svijeta koji međusobno izmjenjuju znanje i igrače u svrhu napretka svih, ali ponajviše aktualnog osvajača Lige prvaka, Manchester Cityja. U tome je Soriano i uspio. City Football Group trenutno čini dvanaest klubova s pet kontinenata. 

Vratimo se protagonistu teksta i njegovim rezultatima od 2017. godine. U prvoj prvoligaškoj sezoni Girona je završila na desetom mjestu u ukupnom poretku. Navijači Girone bili su oduševljeni ovim pothvatom njihove ekipe, ali nisu ni slutili što ih čeka. Naime, Girona je sljedeće godine ispala iz La Lige te je tri godine provela u drugom rangu. Ponovno su dva puta ispadali iz play-offa da bi 2022. godine ostvarili povratak u La Ligu.

Girona je u povratničkoj sezoni ponovno završila deseta, ali druga sezona ovog mandata potpuno je drugačija od one iz prvog. Girona je legitimni ‘dark horse’ u utrci za naslov prvaka Španjolske, a same brojke pokazuju i zašto. U prvom prvoligaškom boravku u četiri prijelazna roka potrošili su nešto manje od 19 milijuna eura, dok su u posljednja tri prijelazna roka, odnosno od povratka u La Ligu, potrošili duplo više. Nadalje, City Football Group im je u posljednje dvije godine posudio igrače bez kojih ovakva Girona ne bi bila moguća. Prošle sezone iz FC New York Cityja stigao je Valentino Castellanos. Taj Argentinac bio je neizostavan faktor u momčadi, a najviše je ostao zapamćen po svoja četiri pogotka protiv Real Madrida u jednoj utakmici. Ove sezone iz francuskog člana CFG-a Troyesa stiglo je mlado desno krilo Savio. Brzonogi Brazilac pravi je izazov za protivničke obrane i zasigurno je jedno od najvećih ovosezonskih iznenađenja.

Osim posuđenih igrača klubova partnera, skautska služba odrađuje ogroman dio posla u otkrivanju cjenovno isplativih igrača s velikim potencijalom. Miguel Gutierrez doveden je za samo četiri milijuna eura iz Real Madrida, a mladi lijevi bek ubrzo se etablirao kao velika nada španjolskog nogometa. Artem Dovbyk još je jedan primjer odličnog skautinga. Stasiti ukrajinski napadač za SK Dnipro-1 u 86 utakmica postigao je 54 pogotka i upisao 14 asistencija, što je 0,79 izravnih sudjelovanja za pogodak po utakmici. Za usporedbu, Mykhaylo Mudryk u istom je natjecanju imao 0,66 izravnih sudjelovanja za pogodak, a plaćen je devet puta više od svog sunarodnjaka. Ovakvih igrača u Gironi ima još na odmet te je upravo u tome ključ njihovog uspjeha. Uz pomoć CFG-a uspješno su razvili upravu koju čine ljudi potkovani nogometnim znanjem, koji odluke donose planski u skladu sa strategijom te koji unatoč velikom priljevu novca ne troše kao pijani bogataš. 

Dana 23. kolovoza 2017. godine najvažniji je datum u nogometnoj povijesti Girone. Tada je prosječni niželigaš prihvaćanjem City Football Grupe osigurao budućnost prepunu razvoja u svim segmentima funkcioniranja kluba. Unatoč uspješnom upravljanju i činjenici da su u sportu rezultati najvažniji faktor, ne smije se zaboraviti činjenica da je CFG organizacija koja barata kontroverznim sponzorskim ugovorima, nemoralnim novčanim ciframa te se često poigrava s tradicijom nogometnih klubova. Treba im se, ipak, odati priznanje jer su u moru bogataša koji upravljaju nogometnim klubovima jedni od rijetkih koji to čine smisleno. Svaki klub ima svoju sudbinu, tako i Girona. Oni su CFG objeručke prihvatili i postepeno postali ozbiljan nogometni klub te im na tome ne možemo zamjeriti.

Standings provided by Sofascore
Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)