Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
3:14 pm

ZRAČNA LUKA SPLIT Ove sezone se očekuje 14 tisuća letova iz ukupno 89 odredišta

Piše N.M.

Jedna od najprometnijih zračnih luka u zemlji koja iz godine u godinu bilježi rast broja putnika je Zračna luka na Resniku koja s pravom očekuje dobro nadolazeću sezonu s brojem putnika na razini 2019. godine. Da su spremni za sezonu potvrdio je Portalu grada Kaštela Pero Bilas zamjenik direktora Zračne luke Split, u kojoj od nedjelje od kad je uspostavljen ljetni red letenja, nema granične kontrole za putnike koji dolaze sa Schengenskog prostora.

Ljetnim redom letenja došlo je do znatno većeg broja letova, već u nedjelju aerodrom ih je zabilježio tri puta više te je time i započela sezona koja bi prema predviđanjima trebala biti jako dobra.

– Iz perioda niske prometne potražnje, pomalo ulazimo u sezonu. Promet će postupno rast, tako da smo u nedjelju svjedočili prvim ljetnim letovima. U zimskim danima imamo prosječno osam do devet letova, a prvi dan ljetnog letenja imali smo 22 leta. To govori da je sezona već počela – kazao je Bilas.

Prošle godine kroz zračnu luku je prošlo 2,9 milijuna putnika, a povećanje brojki se očekuje i dalje s obzirom da će se uspostaviti mnoge direktne linije sa europskim gradovima gdje će niz stranih avioprijevoznika s velikim brojem međunarodnih linija povezati naš grad.

– Očekujemo da ćemo dosegnuti rekordnu 2019. godinu sa 3,3 milijuna putnika. Nadamo se da će se to i realizirati. Riječ je negdje oko 14 tisuća zrakoplova, 52 prijevoznika i ukupno 89 odredišta – kazao je Bilas.

Prošla godina je ujedno i prva prava sezona nakon covida koji je uzdrmao cijelu industriju, a koja se pomalo vraća na, tako reći stare postavke. Kada je u pitanju Zračna luka Split, za povećanje putničkog prometa ima prostora u mjesecima van sezone.

– Valja prihvatiti činjenicu da smo mi kao zračna luka s najvećim prometom u Hrvatskoj tijekom sezone no, naš kapacitet je definiran operativnom površinom. On je defakto na neki način iscrpljen. Sve kompanije koje su ovdje povijesno letjele zadržavaju svoje slotove i tu se ne može očekivat veliki rast promet. Za povećanje prometa ima prostora u pred i posezoni te u danima koji nisu vikend – zaključio je Bilas.

Da Zračna luka Split nastavlja s pozitivnim trendom govori i podatak da je u veljači ove godine kroz zračnu luku prošlo preko 30 tisuća putnika, što je 10.600 putnika više nego istog mjeseca 2022. godine. Time je ostvaren identičan rezultat u pogledu brojka putnika kao i 2018. godine te tek 4 tisuće putnika manje u odnosu na veljaču 2019. godine. No, glavnina prometa pripada i dalje Croatia Airlinesu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)