Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
12:21 pm

BISER MORA Šećerne replike Gucci sandala, torbice i nakita oduševile žiri

Piše P. I.

Na Biseru mora 2023. u četvrtak navečer u Supetru dodijeljene su prve nagrade, a radi se o juniorima (kuharima do 22 godine), timovima visokih i srednjih škola, kao i natjecateljima iz posebnih disciplina kao što su izrade slastica od šećerne paste. 

U ukupnom poretku na natjecanjima srednjih škola, zlato je osvojila Obrtničko-industrijska škola Imotski, a od visokih ugostiteljskih škola najboljima su proglašeni polaznici Lycée Emilie du Châteletiz Francuske. U kategoriji Chefs table (kuhar i konobar – od pripreme jela do posluživanja gostiju) zlato je osvojila ekipa BIC Ljubljana. 

Tadej Cvetko iz VSGT Maribor proglašen je najboljim konobarem XVIII. Bisera mora. Carving, rezbarenje voća i povrća, osvojio je Vlatko Aleksovski, a Danijela Veljković iz Srbije u kategoriji displej oduševila je umjetničkim radom sa šećernim tijestom filigranski precizno izradivši jestive Gucci sandale, torbicu i ogrlica.

‘Dolazim iz Niša, a po zanimanju sam slastičar, a natječem se dugi niz godina. Izradila sam Gucci stvari od šećerne paste, a trebalo mi je 20-ak dana rada na ovim slatkim eksponatima. Lani sam bila na Biseru mora, a ovakvi radovi su vrlo cijenjeni, u svijetu su najjači u ovakvim disciplinama Turci, a mi smo dosta samouki, no trudimo se’, kazala je Veljković.

Biser mora u petak ulazi u posljednji dan natjecanja, snage će odmjeriti profesionalni kuhari, a održat će se i majstorske radionice i degustacije. Između ostalog, upoznat ćemo se s okusima Slovenske Istre, kao i pripremom hobotnice u morskom žalu – originalnim načinom Nikše Ivičevića Bukare, legendarnog kuhara iz Drvenika koje je ovo jelo pripremao i na 1. Biseru mora 2006. godine.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)