Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:47 pm

Petar Vlak završio je niz pobjeda titulom najboljeg kuhara Bisera mora 2023.

Piše N.M.

Splitski kuhar Petar Vlak (33) pobjednik je ovogodišnjeg Bisera mora. Natječe se tek od lani, a od tada bio je drugi na prošlogodišnjem Biseru mora, na međunarodnom Gastro festu Niš 2022. godine osvojio je tri zlata i pehar za najbolje moderno jelo te bio prvoplasirani na  međunarodnom natjecanju kuhara Biser Konjica 2022. Petar je počeo kuhati uz pokojnog Mira Bogdanovića, osnivača Bisera mora,  a od tada radio je u nizu splitskih poznatih restorana i bio chef na ekskluzivnim jahtama. Inače je chef edukator Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a jedan od je kuhara koji se neprestano educira  iz svjetske literature koja zadire u tradiciju cijelog Mediterana, pa i u modernu kuhinju koja traži i znanstveniji pristup kuhanju. Završio je gimnaziju, prekvalificirao se u kuhara, a vremenom postao je i majstor kuhar. Osnove posla je učio od Bogdanovića, kasnije od masterchefa Željka Nevena Bremeca, a dobrano ga je inspirirao i Gregorio Mannucci, talijanski chef koji je došao kuhati u Hrvatskoj.


‘U završnom dijelu natjecanja Bisera mora – u black boxu, dakle  s namirnicama koje smo dobili neposredno prije natjecanja, za predjelo sam pripremio crnu tjesteninu kozicama i  plavim atlantskim rakom koji se naselio u Jadranu, pa iako invazivan, posve je ukusan. Glavno jelo bio je filetirani romb kojeg sam ispekao uz confitirane rajčice i ljutiku te poslužio uz kremu od poriluka – što je ustvari poprilično jednostavno. Masnoća romba i emulzija od maslinovog ulja i limuna dala je završnu notu ovom jelu svojom  kiselošću. Desert je bio od pate a chouxa, francuskog tijesta koje najčešće koristimo za princes krafne ili, recimo, eklere, a sve uz kremu od vanilije te gelove maline i jagode. Dakle, jedan svježi sezonski proljetni desert, što i jest moja kuharska filozofija –  od jednostavnih i sezonskih namirnica izvući maksimum’, kazao je Vlak koji se počeo natjecati poprilično kasno.

Iza njega drugoplasirani je bio Dragutin Mandić, dvostruki juniorski i jednom seniorski prvak Bisera mora. Treći je bio Zagrepčanin Matko Bukovec, šef kuhinje restorana Laganini na Palmižani gdje je naslijedio svog mentora Hrvoja Zirojevića.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)