Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
2:45 pm

STARINSKI OBIČAJI Pisanice obojane u crvenom luku

Piše M.K.

Još je par dana ostalo do Uskrsa, a većina nas za najveći kršćanski blagdan pripremiti šarene pisanice.

Načina bojanja je bezbroj, no jedan postoji u tradicionalnijim dijelovima Hrvatske već desetljećima i mnogi mu se rado vraćaju jer, osim što lijepo izgleda, potpuno je prirodan.

Radi se o ukrašavanju travama i bojanju u crvenom luku.

Oko kuće, u dvorištu, vrtu ili parku uberite listove trava, drveća i grmova. Izbjegavajte pretanke listiće i cvijeće jer će vam malo teže dobro ispasti, barem prvi put. Listove potopite u vodu i tako mokre ‘zalijepite’ na jaja.

U stare najlonke vežite jedno po jedno jaje, pazeći da se listić nije zgužvao. Ako vam je koplicirano vezati čvorove između jaja, možete koristiti i špagu/vezicu ili najlonke razrezati na više dijelova i svako jaje zasebno umotati.

U lonac stavite nekoliko šaka ljuske crvenog lika, dodajte pripremljena jaja  i sve zalijte vodom.

Kuhajte oko 10-ak minuta, duže ako želite jaču boju. Kada se ohlade, maknite najlonke i biljke. Možete ih premazati komadićem slanine ili uljem za sjaj.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)