Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
6:59 pm

VIDEO PodKaSt Split ‘U balunu 20’ – Šahovski special

Piše N.M.

U novoj epizodi sportske emisiji ‘U balunu’ emitiranoj u četvrtak 6. travnja, urednik i voditelj Toni Grčić priredio je emisiju posvećenu šahu, sportu od velikog povijesnog značaj za Hrvatsku, vezanog i uz sam hrvatski grb šahovnicu.

U goste su došli velemajstor Ivan Šarić, najbolje rangirani Hrvat svih vremena, te predsjednik šahovskog saveza SDŽ, Božo Mišković.

Tijekom zanimljive emisije saznali smo puno toga o povijesti šaha u svijetu i u Hrvatskoj, te čuli neka zanimljive priče i legende vezane uz šah koje dočaravaju kakvu je to važnost šah imao u društvu kroz povijest.

Primjerice, kako je zarobljeni hrvatski kralj Stjepan Držislav pobijedio 3 partije protiv dužda Petra II. Orseola i time zadobio slobodu, a po nekim verzijama i vlast nad dalmatinskim gradovima ili legendu o zrnu pšenicu te bogatstvu većem od bilo kojeg kraljevstva.

Pričalo se naravno o karijeri te velikim uspjesima velemajstora Šarića, a kao posebnu poslasticu za gledatelje, analizirao je potez po potez svoja dva najpoznatija meča – partiju protiv Navara za titulu Europskog prvaka, te senzacionalnu pobjedu nad velikim Magnusom Carlsenom.

Mišković je jako stručno pokrio tematiku razvoja mladih šahista, te rad lokalnog i državnog saveza. Saznali smo koja je prava dob za dijete uvesti u šah, koji su lokalni klubovi za šah koji pomažu u razvoju mladih šahista, te koja sve natjecanja u šahu postoje u Splitu i okolici.

Osim navedenog, razgovaralo se o stanju u šahovskom svijetu, modernim verzijama šaha, te utjecaju tehnologije na budućnost ovoga sporta.

Ponudili su naši gosti vrijedne savjete za šahiste o tome kako poboljšati svoju igru i na što se treba koncentrirati kako bi što bolje naučili šah.

Za kraj smo dobili i neke zabavne i poučne odgovore na pitanja gledatelja, kao što su: mišljenje o kontroverzi između Niemanna i Carlsena, kakve su novčane nagrade u šahu i koliko je bitna sreća u partiji?

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)