Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
5:18 pm

Sutra započinje najkontroverzniji meč za prvaka svijeta u novijoj šahovskoj povijesti

Piše A.T.

Sutra u Astani u Kazahstanu će započeti meč za svjetskog prvaka u šahu između Rusa Iana Nepomniachtchija i Kineza Ding Lirena. Do 30. travnja će odigrati 14 klasičnih partija vremenskom kontrolom od 120 minuta za prvih 40 poteza, 60 minuta za idućih 20 poteza i 15 minuta za ostatak partije, uz dodatak od 30 sekundi od 60. poteza. Ako nakon tih 14 partija rezultat bude izjednačen, razigrati će u rapidu i u blitzu za titulu prvaka.

‘Nepo’ je osvojio turnir kandidata 2022. godine i tako dobio pravo izazvati Magnusa Carlsena u meču za svjetskog prvaka, no Magnus je šokirao cijeli šahovski svijet i odbio braniti titulu. Tako je pravo na meč za svjetskog prvaka dobio drugoplasirani na turniru kandidata Ding Liren, koji u startu nije trebao ni sudjelovati na tom turniru. No, zbog podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu Sergeju Karjakinu je onemogućen nastup na tom turniru, a umjesto njega je uskočio upravo Ding Liren.

Zbog svega toga je ovo najkontroverzniji meč u novijoj šahovskoj povijesti, još od doba Fischera, Karpova i Kasparova.  

Nagradni fond meča iznosi 2 milijuna eura, a igrači će ga podijeliti 60-40 u korist pobjednika, ako pobijedi u klasičnom tempu. Ako pobijedi u razigravanju, nagradni fond se dijeli 55-45 u korist prvaka.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)