Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:25 pm

TREĆI PUT U GODINI DANA: U keksima otkriven kancerogeni sastojak

Piše M.K.

U keksima uvezenim iz Bosne i Hercegovine opet je otkrivena visoka razina akrilamida, spoja za kojeg se sumnja da može doprinijeti razvoju karcinoma.

To je već treći slučaj u proteklih godinu dana. Akrilamid u keksima iz BiH prvi je put otkriven lani u svibnju, a potom u listopadu te ovaj tjedan u petak, piše Danica.

Kako danas navode u europskoj agenciji za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, rizik je bio ozbiljan, ali je na vrijeme otkriven. Akrilamid utvrđen je, naime, sanitarnom kontrolom na hrvatskoj granici te je tegljač s robom odmah vraćen u BiH.

Zemlja prijave je Hrvatska, a porijeklo proizvoda Bosna i Hercegovina, kažu u europskoj agenciji.

Akrilamid se najčešće može naći u kruhu, prženim krumpirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kavi. Kako navode u Hrvatskoj agenciji za hranu, procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)