Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
6:10 pm

RECEPT Juha od krumpira i špinata

Piše M.K.

Fini recepti objašnjavaju kako pripremiti juhu od krumpira i špinata.

Riječ panceta dolazi od talijanske imenice ‘pancia’ što znači trbuh, a označava trajni suhomesnati proizvod dobiven tehnološkim procesom koji obuhvata soljenje, sušenje, zrenje i dimljenje, stoga malo pržene slanine dodane ovoj ukusnoj i zdravoj juhi od krumpira i špinata zaista ne škodi.

Sastojci:

krumpir, 600 g mladog

češnjak, 3 režnja

špinat, 200 g

povrtni temeljac, 1 l

parmezan, 100 g

panceta, 100 g

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i papar (svježe mljeveni)

Upute:

Špinat očistimo, operemo, ocijedimo i grubo narežemo, parmezan naribamo na fini ribež, pancetu nasjeckamo, a krumpir ogulimo i narežemo na kockice.

U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, protisnemo češnjak, i čim češnjak zamiriše dodamo kockice krumpira, posolimo ga i pržimo na laganoj vatri, stalno miješajući.

Nakon 3-4 minute dodamo narezan špinat te ga pirjamo zajedno s krumpirom 1-2 minute. Zatim ulijemo juhu i kad zavri, kuhamo na laganoj vatri.

Za to vrijeme u zdjelicu stavimo naribani parmezan, dodamo sjeckanu pancetu i izmiješamo sastojke.

Od dobivene smjese na limu za pečenje, prekrivenim papirom za pečenje, oblikujemo hrpice duljine 10-15 centimetara pazeći da se ne dodiruju i stavimo ih peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, po prilici 7 minuta.

Pečene trakice od sira i pancete izvadimo iz pećnice, ostavimo ih na papiru za pečenje i pričekamo da se malo ohlade.

Potom svaku trakicu spiralno ovijemo oko drške kuhače ili nečeg sličnog i stavimo na stranu pazeći da zadrže spiralni oblik.

Nakon 30 minuta kuhanja juhu začinimo solju i paprom i izradimo štapnim mikserom.

Dobivenu krem juhu rasporedimo u tanjure, ukrasimo spiralama od parmezana i pancete te poslužimo.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)