Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:00 pm

IZLOŽBA POSVEĆENA MATIJAŠU PAUKU ‘Heroj u ratu – hrvatski ponos u miru’

Piše N.M.

Muzej Domovinskog rata u Splitu odlučio je svake godine posvetiti izložbu osobama koje su se svojim zaslugama posebno istaknule u Domovinskom ratu. 

Ove godine izložba ‘Heroj u ratu – hrvatski ponos u miru’ posvećena je legendarnom zamjeniku zapovjednika 4. gardijske brigade Andriji Matijašu Pauku.

Izložba će biti otvorena u utorak, 17. listopada u 18 sati u zgradi splitske gradske uprave – Banovini.


Na samom početku rata, u ljeto 1991., Andrija Matijaš borio se na bojištu na području Banovine nakon čega se vraća u Dalmaciju te se u listopadu te godine priključuje 4. gardijskoj brigadi. Kao iskusni tenkist sa svojom je postrojbom odigrao veliku ulogu u akciji Maslenica kad je zahvaljujući združenom djelovanju oklopa i pješaštva deblokirano zadarsko zaleđe. U operaciji Zima ’94 na čelu 4. gardijske brigade zamijenio je ranjenog zapovjednika Damira Krstičevića i to u teškim zimskim uvjetima u akcijama na području Dinare. Na iznimno niskim temperaturama i visokim nanosima snijega Matijaševa zadaća bila je dovesti tenkove na Dinaru što se dotad smatralo nemogućim. Bio je i sudionik akcija Skok 1 i Skok 2 te Ljeto ’95. U operaciji Oluja sudjelovao je u oslobađanju Knina u koji 5. kolovoza ulazi sa 4. i 7. gardijskom brigadom. Nakon Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez u kojoj je nažalost i poginuo, predvodeći svoju postrojbu.

Na izložbi će se moći vidjeti edukativni panoi s detaljima o ratnom putu Andrije Matijaša Pauka, kao i predmeti iz fundusa Muzeja Domovinskog rata u Splitu, ali i privatnih posuditelja, koji svjedoče o Andrijinom iskustvu u Domovinskom ratu. Likovni postav izložbe upotpunit će i multimedijalni sadržaj poput video-uradaka i fotografija.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)