Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
10:28 pm

U Vatikanskoj knjižnici znanstvenici otkrili novo biblijsko poglavlje. Sadrži skrivene stihove

Piše N.M.

Otkriveno je novo biblijsko poglavlje. Nevjerojatno otkriće koje datira iz 3. stoljeća sadrži poglavlja od 11. do 12. Mateja i jedan je od najranijih prijevoda Evanđelja. Stranica je izašla na vidjelo zahvaljujući korištenju ultraljubičaste fotografije na rukopisu u Vatikanskoj knjižnici, piše The Sun, prenosi Danas.

Skriveni tekst isprva je izbrisao pisar u Palestini – što je bila uobičajena praksa u to vrijeme jer je pergament bio rijedak pa su rukopisi često brisani i ponovno korišteni.

Ulomci potječu iz Evanđelja po Mateju, Isusovog učenika koji je bio carinik, koje je jedno od četiri evanđelja Novog zavjeta u Bibliji.

Ostala tri evanđelja, ona po Marku, Luki i Ivanu, ocrtavaju Isusov život, a njihovi spisi čine dio 27 knjiga Novog zavjeta.

Izvorna grčka verzija Matejeva poglavlja 12, stih 1 glasi: ‘U ono vrijeme Isus je u subotu prolazio žitnim poljima, a njegovi učenici ogladnjeli su i počeli brati klasje i jesti’.

Dok sirijski prijevod glasi: ‘ (…) su počeli brati klasje, trljati ih u rukama i jesti’.

Ostatak prijevoda nije objavljen – što znači da bi bezbrojni skriveni stihovi mogli biti otkriveni kasnije.

Medijevist s Austrijske akademije znanosti (OeAW) Grigory Kessel sada je uspio otkriti izgubljene riječi i njegova su otkrića objavljena u časopisu New Testament Studies.

U izjavi je rekao: ‘Tradicija sirijskog kršćanstva poznaje nekoliko prijevoda Starog i Novog zavjeta. Donedavno se znalo da samo dva rukopisa sadrže starosirijski prijevod evanđelja’.

Claudia Rapp, ravnateljica Instituta za srednjovjekovna istraživanja pri OeAW-u, rekla je: ‘Grigory Kessel je došao do velikog otkrića zahvaljujući svom dubokom poznavanju starih sirijskih tekstova i karakteristika pisma’.

‘Ovo otkriće dokazuje koliko produktivna i važna može biti međuigra između modernih digitalnih tehnologija i temeljnih istraživanja kada se radi o srednjovjekovnim rukopisima’, dodala je.

Knjige Novog zavjeta napisane su u godinama nakon Kristova raspeća.

Započinje Matejevim opisom njegova rođenja i također sadrži pisma ranih crkvenih vođa ranim kršćanima, poput pisama svetog Pavla. Novi zavjet završava Knjigom Otkrivenja koja kršćanima govori o kraju svijeta.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)