Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:31 pm

FOTOGALERIJA Upoznajte skrivene čari Dalmatinske zagore Zelenom linijom

Piše P. I.

Kada poželite udahnuti čisti i svježi zrak, diviti se vizurama netaknute prirode, posjetiti kulturno-povijesne lokalitete i srednjovjekovne utvrde, a u sve to uključiti i aktivni odmor – Dalmatinska zagora pravi je raj. Kako bi pronašli ovaj nerazvikani dio srednje Dalmacije ne morate ići daleko od Splita! U zaleđu Kliške tvrđave, utvrde koja od stoljeća petog ponosno štiti ovaj kraj od invazije neprijateljskih snaga, započinje skriveni dragulj – Dalmatinska zagora. 

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije posjetiteljima nastoji ponuditi više od mora i sunca te im otkriti do sada nepoznati šarm srednje Dalmacije čija je unutrašnjost bogata i rijekama i planinama i stoljetnom poviješću. Svako selo u Zagori krije svoju živopisnu povijesnu priču, a očuvane kamene gradine i spomenici kulturne baštine pripovijedaju nam danas o burnim prošlim vremenima. Ljepote Zagore mogli biste istraživati danima, no izlet autobusom ‘Zelena linija’ u samo nekoliko sati pokazat će vam čari ovog podneblja nadomak Splita. U sklopu izletne ture, koja traje od 12.30 do 16 sati, obići ćete Centar za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju te dva lokaliteta u Klisu – Tvrđavu Klis i etno selo ‘Stella Croatica’.

Tura započinje u 12.30 sati na autobusnoj stanici ispred Crkve svetoga Frane (adresa Trg Franje Tuđmana 1) gdje po vas dolazi panoramski otvoreni autobus koji se u slučaju nepovoljnoga vremena može zatvoriti. Po završetku ture, u 16 sati, autobus vas iskrcava na istom mjestu.

Prvo odredište u sklopu izleta je multimedijalni Centar za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ gdje se uz pomoć vizualnih, taktilnih, auditivnih i olfaktivnih podražaja prezentiraju znamenitosti tog podneblja. Kroz cijeli centar provest će vas zanimljiva vodičica, mosorska vila koja vas odmah na ulazu pozdravlja izlazeći iz mističnog dima i pripovijeda vam o skrovitim špiljama i jamama planinskih masiva, stoljetnim stablima masline i jedinstvenoj flori i fauni.

Posebna su atrakcija VR naočale s kojima uz projekciju 360 možete virtualno letjeti iznad Mosora Biokova, Kozjaka i Peruna, ulaziti u krške špilje i jame te istražiti sve skrivene habitati okolnog područja. U sklopu atraktivne ponude ovog turističkog centra nalazi se i VR kabina u kojoj se posjetitelji mogu ‘zakačiti’ na planinarsku opremu i pomoću modernih VR naočala aktivno istraživati planinsko područje Srednje Dalmacije.

Za još autentičniji ugođaj u Centru je predstavljena maketa Mosora po kojoj možete opipati planinske vrhove, uz posebnu tehnološku simulaciju osjetiti povjetarac te diviti se mirisima ljekovitih biljnih vrsta kojih na Mosoru ima gotovo tisuću. Posjetitelje koji su skloni avanturizmu oduševit će replika krške špilje Vranjače, inače zaštićenoga geomorfološkog spomenika prirode, koja uz specifične zvukove i jeku na realističan način dočarava ljepote podzemnog svijeta.

Nikako ne smijete propustiti ni eksponat 1500 godina stare masline (u lokalnom rječniku naziva ju se ‘Mastrinka’), jedinstvenog prirodnog fenomena na području cijeloga Mediterana koji je izrastao u Kaštel Štafiliću. Riječ je o jednoj od najstarijih maslina na ovome području, a vjeruje se da su je posadili Rimljani.

Nakon što ste imali priliku pomirisati, dodirnuti i osjetiti sve posebnosti unutrašnjeg dijela Srednje Dalmacije, panoramski autobus vozi vas na drugo odredište – obiteljski etno-agro park ‘Stella Croatica’. Sve što se nudi u sklopu ovoga imanja počiva na dalmatinskoj tradiciji, počevši od gastronomije, pa sve do kozmetike. Kompleks se sastoji od fabrike, destilerije, muzeja masline, prodajno-izložbenog dijela, vanjskog vrta i konobe. Odmah po dolasku na imanje posjetitelje se uvodi u fabriku gdje se na licu mjesta mogu upoznati s načinom proizvodnje gastronomskih proizvoda prilikom čega se izbjegava mehanizacija, a prakticira tradicionalni ručni način proizvodnje. Turisti, potom, u destileriji i prodajno-izložbenom prostoru mogu kušati i kupiti sve domaće slastice poput ušećerenih badema, arancina, smokvenjaka, džemova i maslinovoga ulja iz vlastite proizvodnje koje je prošle godine odnijelo zlatnu medalju na natjecanju u Japanu. Osim klasičnog djevičanskog maslinova ulja proizvode i aromatizirane verzije s limunom, narančom i češnjakom.

Što se tiče receptura, ponuda jela u konobi razlikuje se od klasičnih restorana i ‘mainstream’ jela. U Stelle Croatice, stoga, možete pojesti domaće rađenu tjesteninu s pestom od raštike, što je jedna tradicionalna namirnica koja je reinterpretirana u modernom obliku, zatim dalmatinsku pašticadu te razne vrste peke.

Tvrđava Klis udaljena je vožnjom 6 minuta od Stelle Croatice te je ujedno i posljednje odredište u sklopu turističke ture ‘Zelene linije’. Uz stručno vodstvo posjetitelji obilaze utvrdu i upoznaju se s našom povijesti, vojnoj važnosti utvrde i Kliškim uskocima, povijesnoj postrojbi koja je nekada davno ratovala na ovome području. Aktualni pripadnici ove postrojbe ‘uskaču’ u povijesne vojne odore i posjetiteljima pripovijedaju i prikazuju ključne vještine ratovanja kojima se branila jedna od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj.

Cijena izleta iznosi 20 eura, uz nadoplatu od 10 eura za ulaz u svaki lokalitet (dva muzeja i tvrđava). U cijenu je uključen audiovodič na 8 jezika, hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom, ruskom, portugalskom i francuskom. Također, za one koji bi još htjeli istražiti zaleđe Splita, postoji mogućnost obilaska antičke Salone.

Izlet se može rezervirati preko turističke agencije Apodus: https://visitsplitcroatia.com/.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)