Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
5:10 pm

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Otvaranje izložbe ‘Neustrašive žene’ u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli

Piše M.K.

Nakon što je u 2022. godini predstavljena u 10 gradova diljem Hrvatske (Jastrebarsko, Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac) izložba ‘Neustrašive žene’ zbog velikog interesa javnosti nastavila je svoje putovanje i u 2023. godini u kojoj će također posjetiti ukupno 10 gradova.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, grupna izložba ilustracija ‘Neustrašive žene’ bit će svečano otvorena u petak 20. listopada 2023. s početkom u 11.30 sati u Gradskoj knjižnici ‘Ivan Vidali’ u Korčuli. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a izložba je ostvarena u suradnji ravnateljicom Gradske knjižnice ‘Ivan Vidali’ Milojkom Skokandić.

Na izložbi predstavljena i poznata Korčulanka Savka Dabčević-Kučar

Poznata hrvatska političarka i ekonomistica Savka Dabčević-Kučar rođena je 6. prosinca 1923. godine na Korčuli. Poznata kao ‘kraljica Hrvata’, jedna je od ključnih figura Hrvatskog proljeća kada je obnašala najveće izvršne i političke funkcije u SR Hrvatskoj (predsjednica Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske 1967.-1969., tj. predsjednica Vlade SRH) i predsjednica Centralnog komiteta SKH (1969.-1971.) čime je postala jedna od prvih žena na tako visokim položajima u Hrvatskoj, Jugoslaviji pa i šire. Zalagala se za liberalizaciju i demokratizaciju jugoslavenskog društva te za pravedno rješenje hrvatskog pitanja i politiku ‘čistih računa’ u jugoslavenskoj federaciji tj. za vraćanje dostojanstva i budućnosti svom narodu. To je vodilo općehrvatskom pokretu koji je rezultirao općenacionalnim zanosom i ponovnim osvješćenjem hrvatskog naroda. Bila je izvrsna govornica, političarka i vrsna intelektualka. Kao jedna od čelnica Hrvatskog proljeća postala je prva hrvatska političarka koju je hrvatski narod volio te je prozvana ‘ružom Hrvatskog proljeća’. Utemeljiteljica i prva žena predsjednica neke političke stranke (Hrvatske narodne stranke 1990.-1995.). Bila je i prva žena koja se kandidirala za predsjednicu Republike Hrvatske (1992.). Autorica portreta Savke Dabčević-Kučar je poznata hrvatska ilustratorica Irena Sophia.

Putujuća grupna izložba ‘Neustrašive žene’ temelji se na knjigama ‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama’ (2019.) autorice Tatjane Barat i ‘Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku’ (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom ‘Neustrašive žene’. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/neustrasivezene

Međuinstitucionalna suradnja i novo putovanje u 2023. godini

Izložba je svoje putovanje započela 8. ožujka 2022. u Gradskom muzeju Jastrebarsko, nakon čega je bila predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno, Pučkom otvorenom učilištu ‘Matija Antun Relković’ Nova Gradiška, Muzeju grada Pakraca, Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad, Gradskom muzeju Virovitica, Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, izložbenom prostoru Vršilnice u organizaciji Galerije Razvid/Pučko otvoreno učilište Zaprešić i Knjižnici za mlade Karlovac čime je završila putovanje u 2022. godini.

Zbog velikog interesa javnosti i struke, izložba je nastavila svoje putovanje i u 2023. godini te će posjetiti ukupno 10 ustanova u kulturi i umjetnosti diljem Hrvatske. Nakon izložbi održanih u Velikoj Gorici, Đakovu, Osijeku, Ogulinu, Crikvenici, Iloku i Otočcu, izložba se otvara u petak 20. listopada u Gradskoj knjižnici ‘Ivan Vidali’ u Korčuli nakon čega će biti predstavljena i u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec i Centru za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Ludbreg.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Gradskoj knjižnici ‘Ivan Vidali’ ostaje otvorena do 15. studenoga 2023. nakon čega nastavlja svoje putovanje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)