Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
5:11 pm

FOTO Jedna svjetska i četiri hrvatske premijere plovila na Croatia Nautic Showu u Kaštelima

Svečano su otvoreni 15. Hrvatski dani male brodogradnje i turizma, koji ove godine nose naziv Croatia Nautic Show. Marina Kaštela domaćin je po peti put. 

Riječ je o nautičko-turističkoj manifestaciji s predsezonskim kontinuitetom, kojom se i prethodnih godina najavljivala turistička sezona u Hrvatskoj, a kojoj su u fokusu pojavnost i promocija udruga, ustanova, muzeja, kalafata i brodogradilišta koji njeguju hrvatsku tradicijsku maritimnu baštinu svih jadranskih županija. Odvija se u četvrtak, 13. travnja, od 13 do 19 sati, petak i suboti, 14. i 15. travnja, od 10 do 19 sati te u nedjelju, 16. travnja, od 10 do 17 sati. Ulaz je, kao i svih prethodnih godina, besplatan. 

Svečani čin otvorenja svojim dolaskom uveličali su predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, turističkih zajednica, partneri i domaćini manifestacije. Prisutnima su se obratili i istakli značaj manifestacije u nautičkom i turističkom pogledu: predsjednik organizacijskog odbora HDMB-a Branimir Matijaca, predsjednik udruge Hrvatski dani male brodogradnje Damir Skelin, vlasnik Marine Kaštela kapetan Joško Berket, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, zamjenica gradonačelnika Kaštela Jadranka Matok-Bosančić, direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić, direktor Poslovnog centra Srednja Dalmacija u OTP banci Pero Bolotin te glavni urednik digitalnog izdanja Slobodne Dalmacije Jadran Kapor

Za premijerno izlaganje plovila u moru četiri izlagača dobila su i priznanje u obliku plakete: Nautika centar Nava za NIMBUS 11 TENDER, RIB store d.o.o za AQUASPIRIT 585, EMU Yachting za TRIDENT 530 i PLATINUM 40 HT. Jelena Cvitanić Herak iz Burze nautike dobila je priznanje za izniman doprinos razvoju projekta te kontinuiranu suradnju od njegovog početka kao i Igor Meštrović iz tvrtke BURA brodovi d.o.o. 

Uslijedila je zajednička fotografija i zdravica s Kaštelanskim crljenkom. 

‘Posebno smo sretni što je ove godine naglasak na nautiku, odnosno na plovila. S nama je 68 izlagača, od toga 40 proizvođača plovila iz Republike Hrvatske i iz Europe. Četiri premijerna prikazivanja u Hrvatskoj te jedna svjetska premijera plovila u moru govore sami za sebe. Turistička oprema, odnosno sve ono što koristi rentijerima i koncesionarima plaža, ovdje se također može pronaći, stoga pozivamo sve da nam se pridruže’, kazao je predsjednik organizacijskog odbora Branimir Matijaca ovom prigodom. 

Napomenuo je kako je izloženo čak 60 plovila u moru i na suhom, i to duljine od 5,5 metara pa do najveće jahte od 21 metra. K tome, sva plovila u moru dostupna su za testne vožnje. 

‘Svi koji nas posjete uživat će u četiri dana nautičke fešte’, naglasio je. 

Dožupan Stipe Čogelja ukazao je na važnost manifestacije za Splitsko-dalmatinsku županiju. Također je istaknuo kako je ispred vremena. 

‘Kad govorimo o održivom turizmu, u Europi je prisutan trend regenerativnog turizma, odnosno razvoja koji stavlja čovjeka na prvo mjesto i koji stvara dodanu vrijednost. Ova manifestacija radi to 15 godina. Veseli me što se odvija u predsezoni kao i to što smo izišli na strano tržište. Ovakvim načinom rada možemo se daleko više probiti te napraviti dodatnu ponudu na razini županije pa i Hrvatske’, izjavio je. 

Zamjenica kaštelanskog gradonačelnika Jadranka Matok-Bosančić čestitala je organizatorima na izuzetnoj upornosti u održavanju kontinuiteta sajma. Posebno im je zahvalila što su ga doveli upravo u Kaštela. 

‘Osim što se promiču naši mali hrvatski brodograditelji, promiču se Kaštela i nautički turizam ovdje. Nautički turizam svake godine sve je prepoznatljiviji kako unutar Lijepe Naše tako i u internacionalnim vodama’, konstatirala je dogradonačelnica. 

Čelnica kaštelanske Turističke zajednice Nada Maršić naznačila je kako nautičari otvaraju sezonu u svim našim destinacijama. Također, napomenula je, zadnji odlaze. 

‘Ova manifestacija daje dodatan vjetar u leđa razvoju nautičkog sajmovanja, a i dolasku nautičara u još većem broju upravo ovdje u Kaštela i upravo u predsezoni. Pozicionira nas kako na nautičkoj karti tako i na karti sajmova ovoga tipa’, podcrtala je. 

Na ovogodišnjem izdanju Hrvatskih dana male brodogradnje i turizma, kako su ranije najavili organizatori, osigurana je kvalitetna i nikad bogatija ponuda brodica, gumenjaka, motornih brodova i jahti domaćih i stranih proizvođača kao i nautičke, brodske i SPA opreme, odjeće, ali i električnih vozila i plovila uz široku ponudu turističke i fun outdoor opreme. Upravo zato stavlja izniman naglasak na nautiku, što sugerira i novi internacionalni naziv Croatia Nautic Show. Predstavlja 50-ak tvrtki iz nautike te 20-ak koje nude turističke usluge i proizvode.

Tradicijska brodogradnja predstavit će se u okviru aktivnosti Muzeja betinske drvene brodogradnje kao i udruga za očuvane tradicijske brodograđevne baštine. Aktivni program uključivat će i prezentaciju tvrtke Navela i Pomorskog fakulteta Split na temu uključivanja mladih u nautičku industriju.

Od premijernih predstavljanja plovila na hrvatskom tržištu vrijedi istaknuti gumenjak AQUA SPIRIT 585, motornu jahtu ODYSSEYA PLATINUM 40, motorni brod TRIDENT 530 te NIMBUS 11T. Najveći je izloženi brod MONACHUS 70 – hrvatskog proizvođača Monachus Yachting d.o.o. 

Za bogatu ponudu brodske i nautičke opreme pobrinulo se 15 tvrtki koje nude brodsku elektriku, elektroniku, kamping, plovnu i ribolovnu opremu, brodske unutarnje i vanjske motore, brodske podove, opremu za marine, privez kao i komunalnu plažnu opremu. Poseban je proizvod koji organizator u segmentu korisnosti želi naglasiti električna plažna rampa za osobe s invaliditetom, namijenjena lokalnim zajednicama.

Turistički dio manifestacije usmjeren je ponudi proizvoda namijenjenih turističkoj renti električnih vozila i plovila, električnih ronilica, ali i opreme za uređenje kuća za odmor u segmentu bazenske i spa opreme, plažnog te vanjskog i ugostiteljskog namještaja, pergola i dr. Jet-ski plovila, električne jetsurf i foil daske, mini katamarane, ROG bicikle te aqua parkove i opremu za plažnu rentu uz iznimnu prodajnu ponudu vanjskog ukrasnog bilja upotpunjava i ponuda motornih vozila.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)