Napraviti domaće mliječne proizvode puno je lakše nego što mislite. Ako se želite okušati i u tom području gastronomije, evo pravog recepta za Vas. Domaći će jogurt biti pravi dodatak laganom doručku ili žitaricama, pišu Fini recepti.
Sastojci:
mlijeko, 2 l
jogurt, 200 ml
sol
Upute:
U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45°C.
Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu u zasebnu zdjelu stavimo jogurt, malo ga izmiješamo pjenjačom i u istu zdjelu preko sita ulijemo mlijeko.
Sastojke još jednom nježno izmiješamo, poklopimo tanjurom i sve zajedno stavimo u pećnicu, zagrijanu na 50°C, isključimo je i u njoj ostavimo zdjelu po prilici šest sati (na ovaj način smo bakterijama jogurta osigurali uvjete za razmnožavanje).
Nakon šest sati dobiveni jogurt premjestimo u hladnjak, te ga ostavimo da se dobro ohladi nekoliko sati. Ohlađeni jogurt možemo poslužiti kao dodatak raznim jelima ili kao osvježavajući napitak.
Komentari (2)
Hi everyone!