Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
2:51 pm

PLACE MARKET Popularni chefovi od sutra na splitskom Pazaru

Piše A. A.

Prije desetak dana najavljen je projekt PLACE market, nacionalni projekt turističke revitalizacije tržnica koji na tržnice nakon njenog radnog vremena dovodi neke od najvažnijih domaćih chefova i ugostitelja. Cijela priča zamišljena je kao jednodnevni street food noćni market koji se odvija kontinuirano svaki petak, a počinje od sutra, 21. travnja, u 15 sati na splitskom Pazaru gdje traje jednom tjedno do ponoći sve do 2. lipnja kada se seli na zagrebačku tržnicu Dolac. 

‘Vrhunski street food specijaliteti po fer cijenama, super atmosfera, DJ i glazba te chefovi koji na licu mjesta spravljaju delicije oživjet će splitski Pazar, domaćima donijeti mjesto za druženje, a turiste kojih već sad ima poprilično po Splitu upoznati sa splitskom gastronomskom scenom’, najavljuju organizatori. 

Dvor i chef Hrvoje Zirojević, ZOI, Artičok, Šug i chef Duje Kanajet, Mazzgoon i chef Darko Ćuk, Kinoteka i chef Jurica Jantolek, eVala 1903 i chef Ivan Temšić, Uje, Galerija, Maka Maka, Ka Doma, Sexy Cow, The Daltonist – samo su neki od splitskih sudionika, uz gostovanja Bokerie, Otprilike ovako, chefa Pere Savanovića, chefa Ivana Pažanina i Konobe Hvaranin. 

Juneće rebro u teraninu, janjeći tartar s inćunima, šafranom, crnim tartufom i maslacem obogaćenim fermentiranim češnjakom, rižoto od škampa s mesom ježinca i bottargom od divljeg cipla te kozji sir u slatkoj izvedbi – specijaliteti su koje nam u street food varijanti priprema splitski ZOI. Dimljenog pivca s hummusom i tećadu od morskog psa u bublici na pazaru će pripremati restoran Šug. 

Prošlogodišnji pobjednik Masterchefa Ivan Temšić ispred svog restorana eVala 1903 pripremat će ragu od goveđe jetrice s teraninom i višnjom, palentom espumom te kokicama s inćunom te usoljenu skušu, salsu od krumpira i blitve te ukiseljeni krumpir.  Glavna je tema Maka Maka pop-upa jadranska bluefin tuna interpretirana kroz sashimi, hosomaki, poke bowl te tuna tartar serviran u tacosu od gyoza tijesta. Ka’doma donosi četiri varijante kuglica – mesne, riblje, vege i slatke, Uje na Pazar donosi višku pogaču i sipu i bob, a Mazzgoon svoje gourmet burgere te pečenu kokoš u street food varijanti.

‘To je samo djelić onog u čemu će se moći uživati ovog petka na Pazaru. Tu je naravno i šank sa svime što ide uz ovu finu ‘spizu’ i petak navečer’, napominju organizatori.

PLACE market projekt je koji ima nekoliko ciljeva, osim oživljavanja gradskih tržnica, promocije lokalne kulture i ugostiteljske ponude, promoviranja autentičnosti hrvatskih regija i gradova. Naime, nastoji i pokazati da Hrvatska može ponuditi kreativna i vrhunska jela u uličnoj varijanti. 

Projekt se realizira u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, uz potporu TZ-a Zagreb te partnera Cockte, Jamnice, Staropramena, Hendricksa i Thomas Henrya. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)