Utjecajni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia i
ove je godine, šeste zaredom, proglasio svoj izbor najboljih restorana u
Hrvatskoj.
U kategoriji najboljih restorana, s osvojene 4 toke,
slavili su 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo
Curić, restoran Cap Aureo i chef Jeffrey
Vella, Monte iz Rovinja i chef Danijel
Đekić, zagrebački NAV chefa Tvrtka
Šakote, restoran Nebo chefa Denija
Srdoča iz Rijeke, šibenski Pelegrini chefa
Rudolfa Štefana, restoran Noel iz Zagreba i chef Bruno Vokal te restoran Zinfandel’s hotela Esplanade u Zagrebu i
chef Ana Grgić Tomić.
Što se tiče splitskih restorana, najviše je bodova
osvojio Zoi – 16,5, odnosno svega jedan manje od pobjedničkog. Dvor i Olive
Tree imaju po 16. Kinoteka, Noštromo, Zora bila i Zrno soli ostvarili su
15,5 bodova. Po jedan bod manje od njih imaju Portofino i Zona. Artičok, Bota
oyster&sushi bar, Kadena i Mazgoon ocijenjeni su s po 14. Zatim, 13,5
bodova dobili su Bokeria, Pinku fish&wine, Štorija i Šug.
Nadalje, Brasserie on 7, Chops&Grill steak&seafood, konobe Fetivi
i Matoni te Zinfandell food&wine bar osvojili su po 13 bodova. Restoranima Corto
Maltese i Pandora Greenbox dodijeljeno je 12,5 bodova. Po 12 pak imaju
Adriatic, Bome te Makarun.
Chef je godine prema izboru gastronomskog vodiča
Gault&Millau Croatia Marijo
Curić, chef dubrovačkog restorana 360. Trofej Veliki chef
sutrašnjice osvojila su dvojica – Saša Began iz
restorana Foša u Zadru i Aleksandar Grubić iz
restorana Badi, u Lovrečici kraj Umaga. Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao
je Tomici
Đukiću i Damiru Josiću, chefovima Restorana vinarije Josić u
Zmajevcu, dok je Nenad Kukurin iz
restorana Kukuriku u Kastavu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.
Trofej Mladi talent godine osvojili su Katarina Vrenc,
chefica u restoranu Sopal u Zagrebu, i Mate Sučić, vlasnik i
chef Konobe Campanelo u Mirlović Zagori. Zdravko
Kalabrić, jedini hrvatski chef član udruge World Master Chefs,
osvojio je Trofej za zasluge u gastronomiji, a zagrebačkom restoranu Noel pripao
je Trofej za najbolji servis. Samoborska slastičarnica U prolazu osvojila
je Trofej za najbolji POP lokal.
Valja istaknuti kako Gault&Millau prakticira strog
sustav ocjenjivanja koji se temelji ponajprije na kvaliteti hrane. Za razliku
od također utjecajnih Michelinovih preporuka, komentari na uslugu, cijenu i
ambijent ne ulaze u prethodno navedene ocjene.
Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na
ekskluzivnoj Gault&Millau večeri održanoj 18. travnja 2023. u Smaragdnoj
dvorani hotela Esplanade u Zagrebu. Posrijedi je najveće godišnje okupljanje chefova
vodećih hrvatskih restorana, a u ulogu gostiju ovog puta ‘uskočilo’ je njih
više od 90.
Napomenimo i kako su na svečanosti i ovog puta uručene
stipendije ‘Raise the Bar’ programa čiji je
cilj povećanje kvalitete obrazovane radne snage u ugostiteljstvu i turizmu.
Popisu od 14 mladih kuhara i slastičara kojima su omogućile usavršavanje na
najboljim svjetskim učilištima kao i praksu u nekima od najprestižnijih
restorana pridružilo se još četvero stipendista: Stella Pasek, Željka Bleuš i
Nikola Tomašić iz Hrvatske te Tilen Utenkar iz
Slovenije.
Također,
predstavljeno je šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča u
koji je uvršteno 270 top restorana, 100 POP – popularnih lokala (bistroa,
street food, zalogajnica, slastičarnica) i 100 vina iz cijele Hrvatske te premijerno
i selekcija najboljih maslinovih ulja Hrvatske. U selekciji restorana i POP
mjesta 39 je novih, odnosno onih koji su prvi put uvršteni u vodič. Dodatne informacije objavljene su na službenoj stranici ovog prestižnog
gastronomskog vodiča.
Komentari (2)
Hi everyone!