Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
10:30 pm

FOTOKLUB SPLIT Ove subote radionica cijanotipije za djecu

Piše N.M.

U subotu, 14. listopada, od 12 do 14 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split održat će se radionica cijanotipije za djecu (do 18 godina) pod stručnim vodstvom fotografkinje Anđele Vidić

Radionica je namijenjena svim uzrastima, prethodno iskustvo nije potrebno. Broj je sudionika ograničen, stoga je potrebno prijaviti se na e-mail adresu info@fotoklubsplit.hr ili porukom na Facebook ili Instagram udruge. Cijena je 10 eura. 

Polaznici se mole da donesu biljke, prešano cvijeće, herbariji ili objekte po izboru. Svi materijali su osigurani.

‘Je li moguće napraviti sliku bez upotrebe fotoaparata? Možemo li trajno uhvatiti sjenu objekta? Kako napraviti sliku uz pomoć sunčeve svjetlosti? Odgovore na ova pitanja pokušat ćemo dokučiti kroz jednodnevnu radionicu, uz fotografsku tehniku ​​cijanotipije. Ovom radionicom vraćamo se na same početke povijesti fotografije koristeći osnove sunca i svjetla. 

Cijanotipija je alternativni fotografski postupak iz sredine 19. stoljeća, kojim možemo napraviti fotogram u prusko plavim tonovima. Osim za reprodukciju fotografija, kroz povijest se koristio kao metoda kopiranja inženjerskih nacrta i dijagrama (otuda engleski naziv blueprint). Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti varijacija, cijanotipija se često spominje kao prvi proces koji ulazi u svijet alternativnih fotografskih procesa.

Tijekom radionice polaznici će se upoznati s tehnikom i procesom pripreme cijanotipije na papiru veličine A4 i A3. Izrazit će svoju kreativnost bez upotrebe digitalnih medija izradom nacrta biljaka i svakodnevnih predmeta na papiru. Svaki polaznik imat će priliku eksperimentirati s cijanotipijom na papiru visoke kvalitete stvarajući plave slike koje će po završetku radionice moći ponijeti za uspomenu’, ističu organizatori. 

Anđela Vidić rođena je 1992. u Sinju. Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti, smjer Snimanje i fotografija, te je upisala diplomski studij Primijenjene umjetnosti na Sveučilištu AKV St. Joost u Nizozemskoj. Podučava fotografiju i razvija svoje samostalne umjetničke projekte. Trenutno je zaposlena u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, Odjel fotografije.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)