Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
6:55 pm

BRAČ COFFEE JEDINSTVENOG OKUSA Mladi Boljanin proizveo u svijetu unikatnu kavu s mljevenim dalmatinskim rogačem

Piše M.K.

Svima omiljeni napitak, bez koje se ne započinje dan – kava, podrijetlom iz etiopske povijesne pokrajine Kafa. Danas se uzgaja u više zemalja Amerike, Afrike i Azije. U Hrvatskoj se u prženu i mljevenu kavu preradi godišnje oko 12.000 tona sirove kave. No, nitko se do sada nije sjetio pomiješati kavu s – rogačem.

Rogač se spominje u bilješkama Grka Theophrastusa, gdje piše da su njegovi suvremenici rogač nazivali ‘egipatska smokva’, Arapi su ga posadili u Sjevernoj Africi i Španjolskoj.

Rogač je, nažalost, u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, gdje jedino i uspijeva, pomalo zanemarena voćka. U povijesti i tradiciji na našim prostorima poznat je i kao ‘Kruh svetog Ivana’, jer se po predaji Ivan Krstitelj njom hranio dok je živio u divljini.

Ugljikohidrati čine 80% sastava rogača. Sadrži vitamine A, B2, B3 i D. Osim toga posjeduje i znatne količine kalcija, fosfora, kalija, magnezija. U manjim količinama sadrži željezo, mangan, barij i bakar. 100 grama praha rogača ima 228 kcal, te sadrži: 4,7 g proteina, 91,5 g ugljikohidrata, 0,67 g masti te čak 41 g vlakana.

Rogač smo do sada susretali mljeven za kolače, kao zamjenu za čokoladu u namazima, a mladi brački poduzetnik, Dario Koljatić, odlučio ga je spojiti upravo s kavom i osmisliti jedan potpuno novi, egzotični napitak. Stvorio je Brač Coffee.

‘Došao sam na ideju jer sam tražio sastojak da obogatim kavu ali ne umjetnim aromama koje se mogu kupiti i koje su već poznate. Htio sam nešto domaće, nešto što simbolizira moju Dalmaciju. Htio sam da to bude spoj tradicionalnog i internacionalnog’, kaže. 

Oni koji skuhaju njegovu kavu s rogačem u nju vjerojatno neće stavljati šećer, budući da je rogač prirodno slatkast i u gastronomiji je odavno poznat kao prirodni zaslađivač.

‘Rogač za moju kavu dolazi sa Šipana. Provjereno, riječ je o najkvalitetnijem rogaču na tržištu. Tehnološki postupak odija se na način da se rogač najprije osuši, potom melje kao brašno, a u konačnici pomiješa s mljevenom kavom. Kava dobiva posebnu nit arome i specifičan okus jer je spoj dva karakterna okusa. S obzirom na okus i svojstva, sviđa se svim generacijama, pošto je rogač  jako zdrav i ima jako kvalitetne nutritivne vrijednosti’, pojašnjava nam Dario Koljatić.

Kava s rogačem ima rok trajanja od šest mjeseci, budući da je bez ikakvih konzervansa i aditiva.

Koljatić Brač Coffee namjerava nuditi u suvenirnicama diljem Dalmacije. Dok ne dođe na police dućana, možete je izravno kupiti od njega u njegovoj pržionici. Sve o svoj kavi s rogačem Dario će rado podijeliti s kupcima, a njegov broj je 0989195156.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)